1 Salsa
Verde2 vitlöksklyftor, hackade 1 msk sardellpure, eller 4 fileer hackade 3 msk basilika, hackad 3 msk persilja, hackad 3 msk gräslök, hackad 1,5 dl olivolja 2 msk citronsaft 2 msk kaprisGör några snitt på lårbenen, så man får en snabbare stektid där. Plocka lite örter och fyll under skinnet, dela citronen och pressa saften över kalkon. Salt och peppar på och i kalkonen. Stoppa sedan in citronen i kalkonen, fyll den med delad chilifrukt, delad vitlök, örter och några klyftor fänkål. Pensla kalkonen med smör olivolja och soya. Lägg den på ett galler med en ”dropplåda” under där du lagt grönsakerna skivade. Stek kalkonen på 225 grader i ca 30 minuter. Dra sedan ner värmen till 175 grader och stek vidare till 70 grader i kärntemperatur, ca 30 min/kg. Ös kalkonen hela tiden. Till sätt vin och fond efter halva tiden. När kalkonen börjar bli klar ta ut den och dropplådan. Slå alla grönsaker och buljong/fond i en kastrull koka och och tillsätt grädde. Sila såsen och passera med de goda grönsakerna. Ta även med det som finns i kalkonen till såsen. Smaka av med salt, svart peppar, lite mer chili/vitlök och örter. Red eventuellt av med lite maizena. Skär upp kalkonen. Kokt olivpotatis
Skär vitlök och fänkål fint. Skala potatis och koka den med vitlök och fånkål. Slå bort vätskan mot slutet. Slå på olivolja och låt den dra in i potatisen med fånkålen. Avsluta med persilja och parmesanen, rulla runt lite i kastrullen. Brysslekål
Putsa brysselkålen, spara de yttersta bladen. Droppa lite olja och salt över och rör runt. Dela övriga och råstekt dem i olivoljan med lite strimlad salvia, låt ta färg ca 5 min. Tillsätt ringar av shalottenlök mot slutet, smaka av med finrivet citronskal, salt och svartpeppar. Servara det ljummet med brysselblad och pinjenötter. Salsa Verde
Rör runt med alla ingredienser och serva till grönsaksfatet.
Ingredienser Hel kalkon 1 st hel kalkon ca 4kg, färsk eller tinad 1 st gul lök, hackad 3 st vitlöksklyftor, hackade 2 msk olivolja ½ st selleri 100 g kalkonbacon 50 g pinjenötter 3 msk basilika, hackad 3 msk bladpersilja, hackad 5 st skivor vitt bröd olivolja 3 dl äppelcider 1 st citron 1 st apelsin salt & peppar Tillbehör 1,5 kg små potatisar ½ dl olivolja 1 kg brysselkål 5 dl vispgrädde till sås
Kryddig kalkon. Smaka av med salt och lägg i en skål. Smaka av med salt. Finhacka äpplet, lägg i en skål och rör ner yoghurten, honung och pressa i vitlöksklyftan
Vi hoppade över de kolhydratrika tillbehören och serverade med bönsallad, grönsallad ochbrysselkål, men den som inte vill avstå kolhydraterna gör ett smarrigt potatisstomp till
Lägg i brysselkåloch skockor, krydda med salt och peppar, brässera under lock några minuter. Självklart har det med den varma oranga färgen att göra men kanske är det framförallt sötman som ger en rund och glad smak i kombination med andra grönsaker ochmed kött
Helstektkalkon. Fyll kalkonenmed grönsakerna och örterna. Lägg kalkonen i en ugnssäker form. Avsluta med smöret och knyt ihop benen, så att öppningen stängs, med bindgarn
Jag kom hem med min fläskfilé i en svart papperspåse med en prålig logga i guld och pappret runt filén var fäst med en blå etikett med ett emblem i guld som skrek Mannerström
Så - sista blogginlägget i MAX blog award och det firas med en helyllesvensk middag i form av helstekt fläskfilé, potatisgratäng (bakad i mikron) och en pepparsås
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.