Helstekt kalkon med rostade morötter och gräddkokt grönkål
catrineyngbro
catrineyngbro

Helstekt kalkon med rostade morötter och gräddkokt grönkål

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Ingredienser
  • portioner8 portioner
  • 1 hel kalkon (à ca 4 kg)
  • 1 gul lök
  • 5 svenska äpplen
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 hel vitlök
  • 100 g smör
  • bindgarn
  • Rostade morötter
  • 2 kg morot
  • salt
  • olivolja
  • Gräddkokt grönkål
  • 600 g grönkål
  • 2 klyftor vitlök
  • 6 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 0,5 dl honung
  • 2 gula lökar

Beskrivning

    Gör så här

    Helstekt kalkon
    Sätt ugnen på 120 grader.
    Skala löken. Skär äpple och lök i mindre bitar. Halvera vitlöken på "midjan". Hacka rosmarin och timjan grovt.
    Fyll kalkonen med grönsakerna och örterna. Avsluta med smöret och knyt ihop benen, så att öppningen stängs, med bindgarn.
    Lägg kalkonen i en ugnssäker form.
    Tillaga kalkonen tills den nått en innertemperatur på 72 grader intill benet i låren, ca 2-4 timmar. Kontrollera temperaturen med en termometer. Ta ut kalkonen och låt den vila och svalna till ca 40 graders innertemperatur.
    Innan servering: Värm ugnen till 250 grader, helst på grillfunktion, rosta kalkonen så skinnet blir gyllenbrunt och krispigt. Pensla skinnet med smöret som samlats i formen.
    Rostade morötter
    Sätt ugnen på 250 grader.
    Skala och skär morötterna i mindre bitar.
    Lägg dem i ugnssäker form. Blanda med olja och salt. Rosta i ugnen ca 15 minuter.
    Gräddkokt grönkål
    Repa grönkålsbladen från stjälken. Skala och finhacka gul lök och vitlök.
    Bryn lök och vitlök i smöret i en vid stekpanna. Tillsätt grönkålsbladen i pannan och låt steka ca 3 minuter.
    Tillsätt grädde och honung. Koka ihop ca 5 minuter och smaka av med salt.
    Servera kalkonen tillsammans med rostade morötter och gräddkokt grönkål.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.