Helstekt kalkon med rostade morötter och gräddkokt grönkål
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Ingredienser
portioner8 portioner
1 hel
kalkon (à ca 4 kg)
1 gul
lök
5 svenska
äpplen
1 kruka
färsk rosmarin
1 kruka
färsk timjan
1 hel
vitlök
100 g
smör
bindgarn
Rostade morötter
2 kg
morot
salt
olivolja
Gräddkokt grönkål
600 g
grönkål
2 klyftor
vitlök
6 dl
vispgrädde
100 g
smör
0,5 dl
honung
2 gula
lökar
Beskrivning
Gör så här
Helstekt kalkon
Sätt ugnen på 120 grader.
Skala löken. Skär äpple och lök i mindre bitar. Halvera vitlöken på "midjan". Hacka rosmarin och timjan grovt.
Fyll kalkonen med grönsakerna och örterna. Avsluta med smöret och knyt ihop benen, så att öppningen stängs, med bindgarn.
Lägg kalkonen i en ugnssäker form.
Tillaga kalkonen tills den nått en innertemperatur på 72 grader intill benet i låren, ca 2-4 timmar. Kontrollera temperaturen med en termometer. Ta ut kalkonen och låt den vila och svalna till ca 40 graders innertemperatur.
Innan servering: Värm ugnen till 250 grader, helst på grillfunktion, rosta kalkonen så skinnet blir gyllenbrunt och krispigt. Pensla skinnet med smöret som samlats i formen.
Rostade morötter
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och skär morötterna i mindre bitar.
Lägg dem i ugnssäker form. Blanda med olja och salt. Rosta i ugnen ca 15 minuter.
Gräddkokt grönkål
Repa grönkålsbladen från stjälken. Skala och finhacka gul lök och vitlök.
Bryn lök och vitlök i smöret i en vid stekpanna. Tillsätt grönkålsbladen i pannan och låt steka ca 3 minuter.
Tillsätt grädde och honung. Koka ihop ca 5 minuter och smaka av med salt.
Servera kalkonen tillsammans med rostade morötter och gräddkokt grönkål.
Skala palsternacka, morötteroch rödbetor. Om ni vill skala även potatis, jag brukar bara tvätta dem och använda dem med skalet på nu när de fortfarande har så tunt skal
Skala morötterna, lägg dem i en kastrull med kallt, saltat vatten och koka upp. ½ knippe morötter. Rostad pumpa och morot med nötter och kapris- och russindressing
GRÖNKÅLSPLÅTMED BULGUR OCHROSTADE KIKÄRTER. rostad grönkålmed kikärter, bulgur och tzatsiki. Blanda sedan ihop gurkan med turkisk yoghurt, pressad vitlök, salt, peppar och en nypa sötning - honung eller strösocker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.