Dessa dagar brukar även höra ihop med en diverse pustar av gudomlig grilllukt. Till mina hamburgerbröd använde jag mjölet Manitoba Cream från Ramlösa Kvarn
5 dl mjölk (så fet så möjligt) 750 g vetemjöl 20 g havssalt 50 g honung 1 ägg 100-200 g surdeg (friskt och bubblande) 10 g jäst (kan utesluta om man vill jäsa brödet bara på surdeg
Mixa dem med en stavmixer tills keson blir lite slät, då slipper du kesoklumpar i brödet. Låt degen stå och svälla medan du värmer ugnen, i 10 min. Värm ugnen till 200° och klä en plåt med bakplåtspapper. Forma 6 st platta bröd, pensla med ägg och strö på sesamfrön
Tillsätt vetemjölet, börja med den mindre mängden mjöl, och arbeta ihop allt till en smidig deg. För det mesta bakar jag egna hamburgerbröd och korvbröd
Vispa äggen och vispgrädden pösigt med maskin. Om man vill ha något mer brödlikt (än isbergssallad) runt sina hamburgare så rekommenderar vi dessa hamburgerbröd
Rör ut jästen med vattnet och mjölken. Täck bunken med handduk eller plastfolie. Forma dem till runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
Jag kommer ihåg helgen efter att dottern fick sina allergidiagnoser (spannmål, soja och mjölkallergi) - vi skulle iväg med småkillarnas dagis och ha en familjedag med korvgrillning och lekar
Men ibland är det gott med bröd också, så idag gav jag mig på och göra hamburgerbröd. Kvällsmaten idag blev hamburgare med bröd, vanligtvis brukar vi äta med ett salladsblad istället för bröd, vilket jag tycker funkar hur bra som helst, blir så fräscht
Pensla bröden med ägg uppvispat med lite mjölk och strö eventuellt sesamfrön över hamburgerbröden. Eventuellt kan man tänka sig att ersätta oljan med rumsvarmt smör som knådas in i degen
Det är dessutom många som frågat mig om det här medsurdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Skönt med lördag =) Idag har vi bakat hamburgerbröd här hemma eftersom vi hittade en bit högrev i frysen som vi bestämde oss för att göra hamburgare av
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.