Grytbakad blomkål med spicy bulgur
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 blomkål (välj ett stort blomkålshuvud)
  • 1100 g smör
  • 11 dl buljong (kyckling- eller grönsaksbuljong)
  • 11 citron
  • 1 salt
  • 1 svartpeppar
  • 13 dl bulgur
  • 10,75 dl matolja
  • 10,5 klyfta vitlök
  • 15 cm färsk ingefära
  • 12 tsk malen spiskummin
  • 12 tsk ras el hanout
  • 11,5 msk malen gurkmeja
  • 13 dl vatten
  • 11 knippe färsk bladpersilja
  • 12 dl matyoghurt
  • 10,5 dl pumpakärnor, rostade
  • 1 färsk mynta
  • 1 olivolja
  • 1 Grytbakad blomkål1 blomkål (välj ett stort blomkålshuvud) 100 g smör 1 dl buljong (kyckling- eller grönsaksbuljong) 1 citron salt svartpeppar
  • 1 Spicy bulgur3 dl bulgur 0,75 dl matolja 0,5 klyfta vitlök 5 cm färsk ingefära 2 tsk malen spiskummin 2 tsk ras el hanout 1,5 msk malen gurkmeja 3 dl vatten 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 Topping2 dl matyoghurt 0,5 dl pumpakärnor, rostade färsk mynta olivoljaBlomkål
  • Ansa blomkålen, skär bort blast och rotstocken. Det ska användas i bulgurn. Skär tunna skivor av smöret. Täck botten på en kastrull/gryta med smörskivorna. Lägg i blomkålshuvudet och tryck fast blomkålshuvudet i smöret (se till så att kastrullen/grytan är precis lika stor som blomkålshuvudet). Häll på buljongen. Salta och peppra. Sätt på locket och ställ på spisen på hög värme. Låt bräsera 10-15 minuter beroende på storlek. När vätskan har kokat bort, sänk värmen i takt med att blomkålen bryns (hörs på ljudet). Lyft på locket och prova med sticka eller termometer (innertemperaturen ska vara 85 grader) att den är mjuk nästan rakt igenom.. Spicy bulgur
  • Skär blast och rotstock från blomkålen fint. Skala och finriv vitlöken och ingefäran. Ta en ny kastrull och värm matoljan i den. Tillsätt det hackade från blomkålen, vitlök,ingefära, spiskummin, gurkmeja och ras el hanout. Rosta i ca 30 sekunder. Häll i bulgur och rosta i ytterligare 1 minut. Tillsätt vattnet och sänk värmen. Bulgurn ska sjuda under lock tills all vätska är borta utan att den kokar sönder. Smaka av med salt. Hacka persiljan och blanda med bulgurn. Finriv citronskal och pressa lite saft över blomkålen. Toppa gärna med några myntablad. Servera blomkålen med bulgur och yoghurt. Toppa med pumpakärnor och lite olivolja. Glöm inte att matsortera skal från vitlök och ingefära samt rester från örterna och citron för en mer hållbar matlagning, och njut av din smakrika blomkål med bulgur. /Köket-redaktionen

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.