några färska timjankvistar alt. 1 0,5 tsk torkad timjan
1 hel
gös (urbenad och filéad och skuren i stora bitar)
500 g
musslor i skal
300 g
lax i bitar
500 g
räkor med skal (skalad vikt)
nymalen svartpeppar samt en rejäl nypa salt
2
äggulor
1 msk
vitvinsvinäger
1 msk
pressad citron
1,5 dl
rapsolja
1,5 dl
olivolja
2 finrivna
vitlöksklyftor
Salt
Nymalen svartpeppar
Två stora avlånga bröd 50 g färsk jäst 1 msk salt 5 dl vatten 2 msk olivolja 5 dl fint durumvetemjöl 9-11 dl vetemjöl
Fiskfond1 gös, skrovet av (gälarna borttagna) 500 g räkor, skalen från 1 gul lök 1 purjolök 2 schalottenlök 1 fänkål 1 stjälk blekselleri 1 morot 6 klyftor vitlök 1 msk tomatpuré 4 dl vitt vin
Fisksoppa1 morot i slantar 1 fänkål delad i halvor skurna i tunna skivor 150 g sockerärtor delade i mitten 1 bifftomat, skalad och hackad i stora bitar 2 dl vitt vin 3 dl grädde 0,5 g saffran några färska timjankvistar alt. 1 0,5 tsk torkad timjan 1 hel gös (urbenad och filéad och skuren i stora bitar) 500 g musslor i skal 300 g lax i bitar 500 g räkor med skal (skalad vikt) nymalen svartpeppar samt en rejäl nypa salt
späd ev med lite mer vätska. Under tiden vispa ihop creme fraiche med kräftosten ooch hummerfond. Låt allt puttra ihop några minuter, späd ev med lite mer vätska (vatten eller mjölk//grädde/creme fraiche)
Täck gratängformen med smördegsplattor en bit upp på kanterna. Fyll formen med de tunt skivade morötterna, laxen, Abbas tomatsås, grädde, lite salt och peppar, körsbärstomater och om så önskas lite gratängost på toppen
Byxa fisken genom att skära bort raden med ben som sitter på mitten av fiskfiléns tjockaste del. Skala moroten, dela längs med i tunna stavar och skär i mindre bitar
servera medaioli. fräs ovanstående ingredienser i en stor gryta med olivolja. aioli. Om man vill lyxa till rätten så använd riktigt vitt vin, annars ersätt samma mängd vin med vatten
Denna fiskgryta brukar vi äta i djupa tallrikar med sked. • Servera med varm baguette och aioli. Med detta recept blev jag månadens kock i Aftonbladet för ett par år sedan
En morgon som bjöd på riktigt vackert väder tog jag ett snabbt beslut att vi skulle ta med en fiskgryta i Wonderbag så vi skulle få en varm picknicklunch
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.