Vilket dream-team vi är i köket, jag och han med stort H. 1-2 dl riven prästost. Ställ in gratängen i ugnen i ca 40-50 minuter (kolla så potatisen är mjuk). 4 vitlöksklyftor 1-2 dl riven prästost
Täck med resten av osten och tournedosen är klara för ugnen. Tournedos med rödvinssås och hasselbackspotatis10 person(er) 10 st tournedos, à ca 160 g (mittbitar av oxfilé) 2 tsk salt3-4 krm vit- eller svartpeppar, nymald 2-3 msk smör, till stekning 7-8 dl västerbottenost, grovriven vällagrad 1 dl crème fraiche2 msk schalottenlök, finhackad 2 msk gräslök, finhackad 1 st ask klippt smörgåskrasseTillagning 1. De behöver 12-15 minuter i ugnen beroende på köttbitarnas tjocklek och hur pass rosastekt man vill ha sitt kött. -Mama Skogly ♥ 10 pers. 10 st tournedos. 3-4 krm vit. 2-3 msk smör. 7-8 dl västerbottenost
-kg. En historia säger att rätten Tournedos Rossini fick sitt namn när Rossini övervakade kocken medan rätten tillagades varpå kocken blev less på kompositörens konstanta frågor och bad Rossini lämna honom i fred
Skär en ficka från sidan på varje tournedos och fyll dem med en skiva gorgonzola, men spara ca 4 msk gorgonzola till såsen. Lägg dem hela i en form med smör, ställ in i ugnen tills potatisen får färg ca 5-10 minuter. Lägg tomaterna i en form med smör och ställ in i ugnen på 180 grader tills de blir varma och mjuka ca 5-10 min. 4 skivor oxfilé tournedos [3-4 cm tjocka]. 4-8 tomater. 4 skivor oxfilé tournedos [3-4 cm tjocka] 200 g gorgonzola 2 krm svartpeppar, nymald smör, till stekning 3 krm salt 0,5 dl torr sherry 4 dl crème fraiche 1 köttbuljongtärning 0,5 tsk kinesisk soja. Tillbehör4-8 tomater ca 800 g potatis smör, till stekning 250 g sparris (en knippe)
Innan servering sprutar jag brysselkålen med smör- och rapsoljespray. Jag pratar vita dukar och linneservetter, höga kandelabrar, guld, bling, och stramt upplagda tallrikar med lyxiga råvaror som tournedos, hummer och tryffel
Skala och tärna kålrabbin i cm-bitar. Salta och peppra tournedosen. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt, tillsätt smör-mjölken, vispa snabbt ihop till en slät och fin puré och smaka av med salt
Egentligen är tornedo ingenting annat än tjocka skivor av mitten på oxfilén, och serveras den med bearnaissås kallas rätten för Chateaubriand efter en kökschef Motmirail som till sin husbondes ära lagade denna rätt, till greven av Chateaubriand (se Spisa
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.