Bouillabaisse med saffranskräm
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Fisksoppa
  • 1150 g fänkål
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor morot
  • 3 stora tomater
  • 1 tsk timjan
  • salt, peppar
  • 3 dl vatten
  • 5 dl vitt vin
  • 1/2 citron (saft)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vit balsamico eller äppelcidervinäger
  • 1/3 röd paprika
  • 2 bitar styckfryst lax
  • 2 styckfrysta vita fiskfiléer, ex pangasius, torsk eller sej
  • 1 nät blåmusslor
  • 1 Saffranscreme:
  • 11 paket saffran
  • 1,5 dl creme fraiche
  • 1 nypa salt
  • 11 rulle smördeg
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 0,5-1 dl svarta sesamfrön
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • 1 dl riven Västerbottensost1. Strimla fänkålen men spara hälften till senare. Hacka gul lök, vitlök, morot och tomater. Hetta upp en kastrull med en stor klick smör. Ha ner fänkål, lök och morot. Krydda med salt, peppar och torkad timjan. Låt grönsakerna fräsa några minuter under omrörning. Slå på vatten och vin och låt det sedan puttra under lock i 20-25 minuter.
  • 12. Kör grönsakerna till en slät soppa med hjälp av en mixerstav.
  • 13. Slå i grädde och rör i redningen. Låt det puttra upp och smaka sedan upp soppan med pressad citronsaft, vit balsamico och eventuellt med kryddor. Strimla paprikan och ha ner den samt resten av fänkålen i kastrullen. Låt puttra på svag värme under lock i 10 minuter.
  • 14. Gnugga blåmusslorna rena. Släng de som är trasiga eller öppna. Ha ner musslorna i en kastrull och slå på vatten. Låt vattnet koka upp så att musslorna bara hinner öppna sig, slå sedan av vattnet och skölj dem med kallt vatten. Ta bort eventuellt skrot som sitter i musslorna med en fiskpincett eller liknande. Ha sedan ner musslorna i fisksoppan.
  • 15. Tina och tärna fisken. Ha ner den i kastrullen. Låt allt puttra ytterligare 10 minuter och slå sedan upp soppan i skålar.
  • 16. Rör ihop saffran med creme fraiche och smaka av med en nypa salt. Servera till fisksoppan med smördegspinnar med sesam, rosmarin och Västerbottensost.
  • 11. Rulla ut smördegen och låt den ligga på det medföljande bakplåtspappret, se till att den är riktigt kall så är det lättare att snurra degen. Vispa upp ett ägg och pensla ovansidan av smördegen med det.
  • 12. Salta ett varv och strössla ut svarta sesamfrön. Finhacka färsk rosmarin och strössla ut. Avsluta med att riva över Västerbottensost. Tryck till allt så det fäster i smördegen.
  • 13. Skär degen till centimeterbreda remsor och vrid dessa ett par varv. Platta till lite och grädda sedan i 12 minuter i 225C°. Servera pinnarna som de är eller halvera dem på längden – då blir det cirka 30 stycken.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.