1 dl
rött portvin (kan ersättas med halvtorr/torr sherry, madeira eller marsala)
2 dl
lamm- eller kalvbuljong, gärna gjord på riktig fond
1
lagerblad
1
rosmarinkvist
5 kvistar
timjan
1 schalottenlök,
grovhackad
5
svartpepparkorn
1 tsk
maizena utrörd i lite kallt vatten – om du använder flaskfond eller buljongtärning)
75 g
smör
salt och svartpeppar efter smak
12 medelstora
mjöliga potatisar
100 g
smör
4
äggulor
125 g
chèvreost
0,5 krm
malen koriander
salt och vitpeppar efter smak
1 liten
zucchini
1 klyfta
vitlök
1 msk
olivolja
1 msk
smör
2 tsk
citronsaft
2 msk
persilja, hackad
1 lammsadel
à ca 1,3 kg (inklusive ben) 0,5 tsk salt svartpeppar, efter smak 0,5 dl persilja, finhackad 1 citron, riven zest 1 klyfta vitlök, finhackad 2 msk finhackad timjan och/eller rosmarin matolja till stekning
Portvinssås2,5 dl rött vin 1 dl rött portvin (kan ersättas med halvtorr/torr sherry, madeira eller marsala) 2 dl lamm- eller kalvbuljong, gärna gjord på riktig fond 1 lagerblad 1 rosmarinkvist 5 kvistar timjan 1 schalottenlök, grovhackad 5 svartpepparkorn 1 tsk maizena utrörd i lite kallt vatten – om du använder flaskfond eller buljongtärning) 75 g smör salt och svartpeppar efter smak
Getostduchesse12 medelstora mjöliga potatisar 100 g smör 4 äggulor 125 g chèvreost 0,5 krm malen koriander salt och vitpeppar efter smak
Stekt zucchini1 liten zucchini 1 klyfta vitlök 1 msk olivolja 1 msk smör 2 tsk citronsaft 2 msk persilja, hackad salt och svartpeppar efter smak
Utan njutning kan det kvitta och det är lika bra att njuta medan man kan. För övrigt så kunde jag också läsa mig till att de som tycker lamm smakar kofta förmodligen är de som ätit det kryddat med för mycket Rosmarin
Mycket av det kockarna gör är oerhört imponerande och inspirerande, men samtidigt inte något jag känner att just jag kan återskapa i mitt kök, med mina kunskaper och förutsättningar
Skala och skiva sötpotatisen i ca ½ cm tunna skivor, gör detsamma med löken. Smaka av med salt. Råstek potatisen och löken i omgångar i en stekpanna till att dom får en gyllenbrun färg
Värm såsen med en klick smör så att den blir blandk och fin. smaka av med gelé eller äpelmos. Följande recept som också är taget från tidningen Allt om mat provade maken idag och det var en höjdare vill jag lova
Hjortfilé med potatisterrin, lingonpuck och portvinsås. En sak som retar mig är att jag köpte en färsk mejramsplanta som jag verkligen pysslade med för att hålla liv i till nyårsaftonen, den skulle pynta upp det hela lite
Reninnanlår med potatis- och getostkaka, svartrot samt portvinssås. I detta inlägg beskrivs samma recept på ren med andra tillbehör - potatisgratäng, chokladsås och brysselkål, också jättegott
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.