Hannas helstekta ryggbiff med potatismuffins och portvinssås
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 800 g ryggbiff i bit (räkna med 150-200 g per person)
  • 12 dl portvin
  • 11 msk kinesisk soja
  • 13 klyftor vitlök
  • 11 knippe timjan
  • 11 knippe rosmarin
  • 11 muffinsform (12 muffinsplatser)
  • 1900 g mjölig potatis
  • 12 ägg
  • 12 dl vispgrädde
  • 12 dl ost ex. västerbottensost
  • 12 klyftor vitlök
  • 11 tsk salt
  • 12 krm nymald svartpeppar
  • 11 msk färsk timjan, hackad
  • 12 msk redning
  • 11,5 dl portvin
  • 11 fond "du chef" beef
  • 11 dl vatten
  • 11,5 dl vispgrädde
  • 11 msk rosmarin, finhackad
  • 11 msk timjan, finhackad
  • 12 krm svartpeppar, nymald
  • 1 ev. någon nypa salt (smaka av först om det behövs)
  • 1 morötter, broccoli och sparris
  • 1 ca 800 g ryggbiff i bit (räkna med 150-200 g per person)
  • 1 Marinad 2 dl portvin 1 msk kinesisk soja 3 klyftor vitlök 1 knippe timjan 1 knippe rosmarin
  • 1 Potatismuffins till en hel form 1 muffinsform (12 muffinsplatser) 900 g mjölig potatis 2 ägg 2 dl vispgrädde 2 dl ost ex. västerbottensost 2 klyftor vitlök 1 tsk salt 2 krm nymald svartpeppar 1 msk färsk timjan, hackad
  • 1 Portvinssås 2 msk redning 1,5 dl portvin 1 fond "du chef" beef 1 dl vatten 1,5 dl vispgrädde 1 msk rosmarin, finhackad 1 msk timjan, finhackad 2 krm svartpeppar, nymald ev. någon nypa salt (smaka av först om det behövs)
  • 1 Servering morötter, broccoli och sparrisMarinad
  • Blanda ihop alla ingredienser i en påse eller en bunke. Lägg in köttet som är färdigputsat och låt stå ett dygn innan tillagning. Ryggbiff
  • Sätt ugnen på 80 grader. Bryn ryggbiffen i en varm stekpanna. Den ska endast få färg. Lägg biffen i en form och stoppa in en stektermometer i mitten av biffen. Innertemperaturen väljer du själv. Vill du ha rött kött välj cirka 52-55 grader. Rosa ca 65 grader. In med köttet i ugnen. Detta tar ca 1 h och 15 min, beroende på den ugn man har och vilken temperatur man vill ha på köttet.
  • När köttet är klart, så tar du ut det och lägger det i två lager aluminiumfolie. Låt köttet vila under tiden som potatisen blir klar i ugnen. Potatismuffins
  • Sätt ugnen på 200 grader. Använd gärna varmluft om du har det. Riv potatisen grovt. Rör ihop ägg, grädde, ost, vitlök, timjan, salt och peppar i en bunke. Vänd ner den rivna potatisen. Smörj den väl rengjorda muffinsformen med smör. Klicka i potatissmeten. Grädda potatisen mitt i ugnen i 40 min. Portvinsås
  • Tillsätt marinaden och häll på ytterligare 1,5 dl portvin. Låt detta sjuda i ca 15 min. Tillsätt sedan vattnet. Tillsätt maizenaredningen och rör om, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan grädden. Låt det sjuda ytterligare några minuter och precis innan servering så häller du i finhackad timjan och rosmarin samt peppar. Smaka av för att kolla sältan. Om det behövs, så tillsätt några nypor salt. Servering
  • Servera gärna med lite kokta grönsaker. Morötter, sparris och kanske broccoli.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.