1 Potatismuffins
till en hel form 1 muffinsform (12 muffinsplatser) 900 g mjölig potatis 2 ägg 2 dl vispgrädde 2 dl ost ex. västerbottensost 2 klyftor vitlök 1 tsk salt 2 krm nymald svartpeppar 1 msk färsk timjan, hackad
1 Portvinssås
2 msk redning 1,5 dl portvin 1 fond "du chef" beef 1 dl vatten 1,5 dl vispgrädde 1 msk rosmarin, finhackad 1 msk timjan, finhackad 2 krm svartpeppar, nymald ev. någon nypa salt (smaka av först om det behövs)
1 Servering
morötter, broccoli och sparrisMarinad
Blanda ihop alla ingredienser i en påse eller en bunke. Lägg in köttet som är färdigputsat och låt stå ett dygn innan tillagning. Ryggbiff
Sätt ugnen på 80 grader. Bryn ryggbiffen i en varm stekpanna. Den ska endast få färg. Lägg biffen i en form och stoppa in en stektermometer i mitten av biffen. Innertemperaturen väljer du själv. Vill du ha rött kött välj cirka 52-55 grader. Rosa ca 65 grader. In med köttet i ugnen. Detta tar ca 1 h och 15 min, beroende på den ugn man har och vilken temperatur man vill ha på köttet.
När köttet är klart, så tar du ut det och lägger det i två lager aluminiumfolie. Låt köttet vila under tiden som potatisen blir klar i ugnen. Potatismuffins
Sätt ugnen på 200 grader. Använd gärna varmluft om du har det. Riv potatisen grovt. Rör ihop ägg, grädde, ost, vitlök, timjan, salt och peppar i en bunke. Vänd ner den rivna potatisen. Smörj den väl rengjorda muffinsformen med smör. Klicka i potatissmeten. Grädda potatisen mitt i ugnen i 40 min. Portvinsås
Tillsätt marinaden och häll på ytterligare 1,5 dl portvin. Låt detta sjuda i ca 15 min. Tillsätt sedan vattnet. Tillsätt maizenaredningen och rör om, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan grädden. Låt det sjuda ytterligare några minuter och precis innan servering så häller du i finhackad timjan och rosmarin samt peppar. Smaka av för att kolla sältan. Om det behövs, så tillsätt några nypor salt. Servering
Servera gärna med lite kokta grönsaker. Morötter, sparris och kanske broccoli.
Så där stod jag med min ryggbiffoch visste inte riktigt vad jag skulle göra med den. Jag fick tips av en vän om att det såldes fin ryggbiff i bit billigt och det kunde jag inte stå emot
Helstekt ryggbiffmed grönsaksmix och parmesanPortioner. Parera ryggbiffen fri från senor, salta och peppra rikligt runt om och ge biffen en fin yta runt om på grilljärn
Helstekt ryggbiffmed parmesanbakad rotselleri, gräddkokt savoykål och rödvinsås. Finhacka scharlottenlök och fräs den tillsammans med kålen i smöret en stund
Kör in en stektermometer och in i ugnen tillsammans med sellerin. Så kul att pyssla med faktiskt. Var i Bromma blocks och tittade på ring, tror jag bestämt mig nu för vilken det blir
Denna rätt med en lågtempererad ryggbiff skulle dock kunna få mig att ge skyhöga poäng. Jag kom hem med min fläskfilé i en svart papperspåse med en prålig logga i guld och pappret runt filén var fäst med en blå etikett med ett emblem i guld som skrek Mannerström
Så - sista blogginlägget i MAX blog award och det firas med en helyllesvensk middag i form av helstekt fläskfilé, potatisgratäng (bakad i mikron) och en pepparsås
Enkelt gott och grillat med hängmörad ryggbiff, klyftpotatis och svampsås. Ryggbiff. Lägg i ugnssäker form och häll på olivolja, blanda och salta med flingsalt
Ryggbiffmed ädelostsås. Biffen fick nöja sig med salt och nymalen svartpeppar och stekas några minuter på varje sida, men den verkade ganska nöjd med det
B. j. u. d. e. r. p. å. n. a. g. o. f. s. t. m. l. i. h. ä. E. ö. v. b. y. k. R. c. H. M. ,. x. é. 4. 8. 0. G. 1. L. K. 2. S. 7. 5. 3. T. 6. P. /. (. ). O. V. C. D. A. s j. k g. d l
Servera fläskytterfilén med alla tillbehören. Helstekt marinerad fläskytterfilé i ugn tillsammans kokta potatisar, morötter, ärtor och Karl-Johan svampsås från Blåband
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.