När det nu blirkycklingblir det helst majskyckling. Ungefär när jag flyttade hemifrån lanserade Sveriges största kycklingproducent en reklamkampanj som gick ut på att det skulle ätas kyckling varje fredag
Här är en lättgjord och god kycklingrätt att förgylla söndagen med. Kycklingenblirotroligt god och saftig när den bakas på låg temperatur, men räkna med att det tar lång tid, så du inte står och hoppar av otålighet och hunger medan du väntar på att den ska bli klar
Riv skalet av citronen. Bryn smöret på spisen, när smöret har skiftat färg till gyllenbrunt och du känner en nötaktig doft som påminner om kola är smöret klart
Dela kycklingeni bröstbenet och fläk ut sidorna så att den blir platt. Vikinvingarna mot ryggbenet. Gnidkycklingen med citronhalvan, salta och krydda på båda sidor med peppar och timjan
Koka upp vatten, salt och kryddor och låt svalna • Skölj kycklingen och lägg ner i lagen • Låt stå kallt iminst 12 timmar • Blanda smör, vitlök, saft och skal från apelsinen, salvia och kryddor till ett kryddsmör • Ta upp kycklingen, torka av och smörj in med kryddsmöret • Lägg i en ugnssäker form och häll över vin och fond • Grillai ugnen tillsinnertemperaturen är 82 grader – använd termometer intill benet • Ös ofta med skyn som hamnar runt om • Sila ner skyn i en kastrull och låt kycklingenvila • Reducera skyn så att den blirlite tjockare, skeda bort fettet och smaka av med mer apelsinsaft och eventuellt honung • Tranchera kycklingenifiléer, lår och vingar – glöm inte den lillafilén på ryggen • Servera i djupa tallrikar med sås och en fräsch grönsallad eller rotselleripurétill. 2 liter vatten. 1 rejäl kvistrosmarin eller 1 tsk torkad. 1 rejäl kvisttimjan eller 1 tsk torkad. 1 hel majskyckling. 4 vitlöksklyftor, skalade och rivna. 1 apelsin, rivet skal. 2 msk pressad saft från apelsinen. 1 dl finhackadsalvia eller 1/2 msk torkad. 2 dl vittvin. 2 dl kycklingbuljong. 2 msk honung, fast eller flytande, valfritt
Koka potatiseni välsaltat vatten. Dela kycklingenvid ryggbenet och platta ut den så gott det går. Skär ett snittvid lårbenet så det tillagas snabbare och smaken tränger in
Kyckling. Snitta tre centimeter långa hål. iskinnet på kycklingenvid låren och brösten. Peta in blad av basilika och persilja samt skivadvitlök under skinnet
Gnidinkycklingen med vitlök, limeskal, rosmarin, salt och peppar. Krydda även inutikycklingen. Lägg kycklingeni en ugnssäker form och pensla den med smält smör
Idag blev det grilladmajskyckling och den urgoda primörsallad som grannen S hade gjort till Valborg (med några små ändringari receptet, ärtskott glömde jag t
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.