1 äkta
vaniljsocker1. Sätt ugnen på 200 grader.2. Crunch: Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma. Finfördela smöret däri. Fördela smulorna i ett jämnt lager 1-2 centimeter tjockt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter tills ”jättekakan” börjar få fin färg. Låt sedan svalna på plåten.3. Äppelkompott: Blanda äppeltärningar, socker, skal och saft från citronen. Koka upp och låt sjuda under omrörning tills de börjar mjukna, 5–10 minuter beroende på äppelsort och storlek på tärningarna. Låt svalna.4. Vispa grädden och rör ner yoghurt och vaniljsocker.5. Vid servering: Varva äppelkompott och några bär med kardemummacrunchet och krämen i glas eller coupeskålar.
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Koka strösocker med vatten i en tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun färg
Ingredienser Portioner. Ca 1,6 l 1 1/2 kg äpplen 1 vaniljstång 1/2 tsk kardemummakärnor 2 dl vatten 2 dl strösocker 1/2 dl pressad citronjuice (1/2 dl motsvarar saften från ca 1 citron) Lägg till i inköpslistan
Smörstek brödet på medelvärme tills det rostas och får fin färg. Ta ut och låt svalna något. Krydda med kanel och socker, häll upp på glas och låt svalna
Dekorera med nötter eller citronmeliss. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden, slå den över chokladen och rör tills det är helt smält
Äppelkompott, eller opasserat äppelmos, smaksatt med vanilj- och kanelstänger. Perfekt som frukost eller lunch med lite mjölk, eller till dessert serverad med vaniljkräm och lite crunch
//Matilda Äppelkompottmed citron, grädde och dinkelsmulor. Smakerna passar bra ihop, mjuka och lite söta äpplen tillsammans med len grädde, syrlig lemon curd och knapriga dinkelsmulor gjorda av dinkelflingor
Äppelkompott. Äppelpaj serverad i portionsform med mördeg, mandelkräm, en äppelkompott som doftar kardemumma, kanel och vanilj, havreströssel med smak av kanel, hemlagad vaniljsås och så färska blåbär och hallon
Äppelkompott. Något med äpplen kände vi att vi ville avsluta måltiden med (om man bortser från alla osthjärtan och popcorn vi satte i oss efteråt), äpplen är ju verkligen höst om nåt och det var lite ditåt den röda tråden slingrade sej
Äppelkompott. Den större toasten med rosastekt saftigt ankbröst serverar jag på ett rostat valnötsbröd med en valnötskräm, rostade valnötter och krispig äppelsallad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.