Äppelpaj med ­inbyggd vanilj­fyllning

mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 13 dl mjöl
  • 1
4 msk socker
  • 1
2 tsk kardemumma, stött

  • 1
2 dl crème fraiche
  • 1
2 äggulor
  • 1
3 msk florsocker, siktat
  • 1
2 tsk vaniljsocker
  • 1
1 1/2 tsk citronskal, finrivet
  • 1
2 msk citron, saft
  • 1
5 äpplen, gärna syrliga
  • 1
2 msk socker
Pajdeg: Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop det mjuka smöret med gulorna. Tillsätt sedan sockret, kardemumman och mjölet, blanda det snabbt till en deg. Kavla eller knåda den inte.

  • 1 Dela degen i två. Mjöla fingrarna och tryck ut den ena deghalvan i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga degen med gaffel. Den här degen kan man grädda direkt utan att den behöver vila. Låt den bli gyllene, cirka 10-15 minuter.

  • 1 Fyllning: Vispa ägg, crème fraiche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft till en jämn smet. Häll smeten i pajformen.

  • 1 Kärna ur och skär äpplena i cirka 1/2 cm tunna skivor. Vänd dem i sockret. Lägg äppelskivorna över krämen och strö den andra delen av pajdegen över äpplena. Grädda pajen i cirka 25 minuter mitt i ugnen tills den fått färg och ­fyllningen stelnat.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.