Sky sås vin recept

Lammstek provencale med rostad färskpotatis och gräddig sås

Lammstek provencale med rostad färskpotatis och gräddig sås

Skyn från lammet. Sås. Häll på vinet på plåten och sätt i en köttermometer i tjockaste delen, stek lammsteken i ugnen 150 grader i 1-1½ timme, för rosa kött låt termometern gå till 65 grader, och för genomstekt till 70-75 grader. När du satt in potatisen låter du lammsteken ligga på en skärbräda eller fat och "vila sig saftig och mör", samtidigt vispar du ur stekskyn med lite vatten och häller i en kastrull häll i de övriga ingredienserna till såsen och låt småputtra 5-10 min tills såsen börjar tjockna, smaka ev av med salt och peppar. 1 dl rött vin
Långlagade griskinder med vitt vin, timjan, senap och grädde

Långlagade griskinder med vitt vin, timjan, senap och grädde

Häll över skyn i en såskastrull. Möra fina griskinder i sin egen sky. Sedan smakade jag mig fram med mera vitt vin, dijonsenap, soja, en nypa chilisås (mest för sötmans skull) och silade av såsen efter ett uppkok och saltade och pepprade
Vinbräserade rullader med  sås

Vinbräserade rullader med sås

Ta upp rulladerna och red skyn med mjöl och vatten. Sila såsen och servera rulladerna snyggt upplagda med såsen runt om och resterande i en såskanna på bordet
Saumon au vin rosé – lax med rosévinssås

Saumon au vin rosé – lax med rosévinssås

Häll vinskyn i en kastrull tillsammans med lök och svamp. Reducera skyn, koka tills ca ¾ återstår. För när laxen ska i ugnen då blir den helstekt och uppäten tillsammans med romsås eller – möjligen – så blir det en hollandaise till fisken
Köttfärslimpa med god sås och bacon

Köttfärslimpa med god sås och bacon

Med den goda skyn som köttfärslimpan ger i från sig har du en bra grund till riktig god sås. Vill man så kan man efter en stund slå på lite vatten, grädde, soja och kanske till och med lite rött vin för god sås
Helstekt fläskkarré med rosmarin och vitlök

Helstekt fläskkarré med rosmarin och vitlök

Sås. Häll i vin, buljong, krossad vitlök med skal och rosmarin. Ta ut och servera ugnsrostad potatis, grönsaker, sky och äppelmos ca 1,2 kg fläskkarré. 1 dl vitt vin
Inbakad fläskfilé med bacon och svamp

Inbakad fläskfilé med bacon och svamp

Vispa ihop sky och vatten, soja, köttfond, vin och potatismjöl. Sås. Sås. 3 dl sky+vatten. 1 dl rött vin. Salta och peppra och bryn fläskfilén runt om i smör i en het stekpanna