1 förpackning
färsk smördeg eller 2 frysta plattor
Fyllning
200 g
färska aprikoser
0,5 dl
socker
2-3 msk
vatten
1 msk
citronsaft
Vanilj- och citrongrädde
1 dl
florsocker
1
vaniljstång
0,5 citron,
skal och saft
3 dl
grädde
2 msk
florsocker till servering
Beskrivning
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på plåt. Pudra hälften av florsockret över bakplåtspapperet med en sil. Kavla ut smördegen så tunt det går på mjölat bakbord. Skär ut 8 rektanglar ca 6X12 cm. Lägg degbitarna på plåten och pudra resten av florsockret över. Pricka smördegsarken med en gaffel. Baka mitt i ugnen 12-15 minuter.Passa så de inte blir brända!
Ta ut plåten och lägg ett bakplåtspapper över plattorna. Lägg genast en annan bakplåt över och pressa ner. Låt ligga så en stund för att svalna.
Dela aprikoserna i halvor och kärna ur. Koka upp vatten, socker och citronsaft. Lägg ner frukten och låt den bli genomvarm. Låt svalna under lock.
Gör vanilj- och citronblandningen. Häll ner florsockret i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i bunken. Tillsätt citronskal, citronsaft och grädde. Vispa gräddblandningen fluffig.
Lägg upp fyra smördegsark på varsin assiett. Fyll på med vanilj- och citrongrädden och aprikoser. Avsluta med ett smördegsark, grädde och en aprikos. Skeda upp aningen koklag från burken och pudra över florsocker.
(Ur Fransk bistro)
Ingredienser Portioner. 6-8 1 rulle kyld smördeg (à ca 250 g) 125 g ricottaost 1 fast päron t ex Conference 100 g ädelost ca 50 skuren grönkål 1/2 msk olivolja 1 dl grovhackade valnötter 1 msk flytande honung Lägg till i inköpslistan
Ingredienser Portioner. 8 bufféportioner 250 g färsk smördeg 1 äggula 1 tsk vallmofrön 100 g lagrad hårdost (Svecia) 1 dl crème fraiche salt och peppar 150 g najadlax 1 ask smörgåskrasse Lägg till i inköpslistan
Lägg potatisskivorna på en plåt, pensla med olja och krydda med salt och vitpeppar. Gör en skåra i kycklingfiléen och lägg i två aprikoser och färsk timjan, vira två skinkskivor om varje kycklingfilé
Dessa godbitar innehåller dock oftast nötter och därmed inte lämplig för alla att förtära. Basen består av kokos där jag adderade torkade aprikoser och färska dadlar
Lägg aprikoserna i formen som är klädd med pajdegen, fördela fyllningen över. Det blir med pajdeg än vad som behövs, men kavla ut degen och skär i rutor
Bred bönkrämen på smördegsflarnet och toppa med grönsaker och fetaost. Nagga den med en gaffel. Häll bönorna i ett durkslag, skölj dem med kallt vatten och låt rinna av
Pensla kanterna med ägg och sätt in i ugnen tills den fått fin färg. Smula över chevréost och ringla över honung när den är klar och toppa med färsk rosmarin
Dela aprikoserna på längden. Dela osten i bitar, lägg aprikosen på osten och sätt i tandpetaren. Koka bitarna i en liten kastrull med vitvinsglöggen 5-10 min på svag värme tills glöggen kokat in. 100g soltorkade aprikoser
Denna dessert är god tillsammans med pistageglass. Servera med glass. 4 st nektariner, 4 st aprikoser eller valfri frukt1 dl socker½ dl kokande vattenSaften från 1 st citronNågra droppar whisky, rom eller konjakTäck botten på en tjockbottnad kastrull med 1 dl socker och smält till gyllende färg. 4 st aprikoser
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.