Slå hett vatten över havregrynen och låt stå tills de kallnar. D kan även stå över natten.
2
Smula jästen i en bunke och lös upp den i kallt vatten.
3
Tillsätt rapsolja, salt, kummin, rivna morötter, blötlagda havregryn och grahamsmjöl.
4
Tillsätt det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk i 2 timmar.
5
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela i två delar och lägg i papprade brödformar och låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 1/2 timme.
6
Värm ugnen till 250 grader.
7
Pensla bröden med vatten. Skär några snitt i ytan med en vass kniv och strö över havregryn.
Grädda i nedre delen av ugnen. Spruta eller skvätt in 1/2 dl vatten i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Vattnet ger bröden en fin skorpa.
8
Grädda i cirka 40–50 minuter tills bröden känns luftiga när man knackar på dem på undersidan.
Rör ihop rågkrosset med filen i en bunke. Den här gången använde jag filen i dessa goda bikarbonatslimpor, som jag bakade efter ett recept som jag hittade på Tasteline (se här)
Tillsammans med en god ost smakar det alldeles utmärkt gott. Med önskan om en bra onsdag till er. Ingredienser för 1 limpa5 dl grahamsmjöl2 dl havregryn1 dl krossade linfrö eller hela1 tsk salt2 tsk bikarbonat1 dl hackade hasselnötter1 dl rivna morötterBlanda ovanstående ingredienser väl
Serveras varma med gott pålägg på. 1)Börja med att blanda alla torra ingredienser. 3 dl havregryn. 2)Riv morötterna och blanda ner bland de andra ingredienserna
Pensla det färdig jästa brödet med vatten och strö över havregryn och solroskärnor. Nagga degen med en gaffel och markera rutor med en degskrapa eller mjölad kniv
Scones med morot, havregryn och yoghurt. Dela upp degen i tre bitar och platta ut dem på en plåt på ett bakplåtspapper, gör även ett kors i varje kaka med en kniv
) Så dagen till ära har vi ju såklart firat med tårta, för vad är en födelsedag utan tårta. Jag har tidigare lagt ut ett recept på denna, men det här receptet kommer från mamma och är ännu godare
Häll upp smeten i en smord och ströbröad form, gärna med avtagbara kanter. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, ägg, sirap och smöret till en jämn smet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.