Mamma morots limpor med havre
studentskansskafferi
studentskansskafferi

Mamma morots limpor med havre

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  •  2 stycken limpor i brödformar
  • Du behöver;
  • 2 dl havregryn
  • 3 dl hett vatten
  • 25 gram jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 50 g rapsolja
  • 1 tesked salt
  • 1 tesked stött kummin
  • 200 g morot; grovt rivna
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 8-10 dl vetemjöl special
  • 2 matskedar havregryn till garnering

Beskrivning


    1

    Slå hett vatten över havregrynen och låt stå tills de kallnar. D kan även stå över natten.

    2

    Smula jästen i en bunke och lös upp den i kallt vatten.

    3

    Tillsätt rapsolja, salt, kummin, rivna morötter, blötlagda havregryn och grahamsmjöl. 

    4

    Tillsätt det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk i 2 timmar.

    5

    Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
    Dela i två delar och lägg i papprade brödformar och låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 1/2 timme.

    6

    Värm ugnen till 250 grader.

    7

    Pensla bröden med vatten. Skär några snitt i ytan med en vass kniv och strö över havregryn.
    Grädda i nedre delen av ugnen. Spruta eller skvätt in 1/2 dl vatten i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Vattnet ger bröden en fin skorpa.

    8

    Grädda i cirka 40–50 minuter tills bröden känns luftiga när man knackar på dem på undersidan.



Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.