Lenja pita- Äppelpaj på Balkans vis
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Lenja pita- Äppelpaj på Balkans vis

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 15 bitar paj
  •  
  • Pajdeg
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 1 dl socker (du kan minska mängden socker om du vill ha pajen mindre söt)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 2 st ägg
  • 1 dl yoghurt (flytande eller turkisk yoghurt funkar)
  •  
  • Fyllning
  • 1,5 kg äpple
  • 15 g smör
  • 1 dl socker (söta fyllningen efter smak)
  • 2 tsk kanel

Beskrivning

    Börja med pajdegen.
    Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke.
    Skär kallt smör i kuber och vänd ner det i bunken.
    Arbeta snabbt ihop allting till smulor.
    Du kan göra det för hand eller i en matberedare.
    Tillsätt ägg och yoghurt och knåda snabbt ihop allting till en smidig deg.
    Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig.
    Degen få dock inte bli för torr i konsistensen.
    Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 min.
    Under tiden kan du förbereda fyllningen.


    Skala äpplena och riv dem på grova sidan av rivjärnet.
    Hetta upp en stor klick smör i en stekpanna.
    Vänd i äpplena, kanel och socker.
    Stek under omrörning i ca 4-5 min.
    Ställ åt sidan och låt svalna.

    Värm ugnen till 175°.
    Dela degen i två halvor.
    Kavla ut ena halvan, inte för tunt och lägg i en mellanstor form, ca 20×30 cm eller i en rund pajform på ca 28 cm.
    Häll fyllningen över pajskalet.
    Kavla ut den andra deghalvan och lägg över pajen.
    Nagga hela ovansidan med en gaffel.
    Baka sedan pajen mitt i ugnen i ca 35 min.
    Ta ut från ugnen, låt svalna, täck sedan med en bakduk och låt pajen kallna helt.
    Skär pajen i bitar, pudra florsocker över och servera.
    Du kan servera pajen som den är eller med glass eller vaniljsås.


    Källa Zeina Mourtada

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.