Sätt ugnen på 175 grader. Skala rotsellerin och skär långa smala stavar, cirka en halv cm breda. Lägg i kallt vatten några minuter. Låt rinna av och torka.
Strimla löken tunt och stek i smör på medelvärme tills den är gyllene. Löken ska inte brynas. Salta och peppra lite.
Varva rotselleri, lök och ansjovis, inklusive spad, i en smord ugnsform. Rotselleri i botten och överst.
Häll i grädden och strö över mandelmjöl. Hyvla smör ovanpå.
Sätt in i ugnen cirka 45–60 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Tips
Att byta ut potatis mot LCHF-vänligt alternativ är ingen konst. Rotselleri och kålrot eller en mix av båda ger bäst resultat. Men det går bra med palsternacka, rättika eller kålrabbi. De två sistnämnda mår bra av att förvällas i lättsaltat vatten 5–7 minuter innan.
Ni får hålla till godo med ännu ett recept. Äter man den samma dag som den lagas är den något salt, men det salta försvinner på något mystiskt sätt till dag två
Denna variant är en mild krämig och snäll Jansson, ja helt enkelt barnvänlig och ett måste för alla som egentligen säger att de inte gillar Jansson att testa och för Janssonälskare blir det att säga Mmmm
Jag brukar ju inte gärna vilja baka med Sukrin, utan föredrar råsocker eller kokossocker, men när man nu har hängivna LCHF-are i sin vänkrets måste man ju bjuda till emellanåt
Janssonsfrestelse innehåller alla dessa tre, så det kan ju ej bli dåligt. Eller egentligen har jag testlagat tre varianter för att välja ut de bästa ingredienserna
Blanda frön och nötmjöl med salt och bakpulver och rör ner i smeten. Det har varit en del av er som efterfrågat fler recept på LCHF-bröd och ni vet att jag inte är sen med att testa fram nya recept så här kommer ett litet experiment som visade sig bli kanon
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.