Kryddblandning "Indisk gryt mix" från Åbergs salsor
3 dl
linser, röda
Grönsaksbuljongtärning
1 burk
krossade tomater
1 burk
kokosmjölk
Salt
Svartpeppar, nymald
Salladslök
1 kruka
koriander
Beskrivning
Börja med att skala och hacka löken.
?️
Fräs löken på hög värme i rikligt med rapsolja i en stor gryta, gärna gjutjärn eller liknande.
?️
Skölj blomkålen och skär den i stora buketter. Skala sötpotatisen och stoppa ner blomkål och sötpotatis tillsammans med löken.
?️
Skala och riv vitlöken och ingefäran.
?️
Sänk värmen på grytan och tillsätt alla torra kryddor, tomatpuré, ingefära och vitlök och rör om. Späd med några matskedar vatten så det bildas en kryddpasta som får steka på medelvärme i några minuter tills allt blandats och börjar dofta gott.
Du vill inte bränna denna! Då blir det bittert. Poängen är att steka kryddorna så de inte längre är råa och smakerna tas fram.
?️
Slå i kokosmjölk, tomatkross, grönsaksfond, sjöpung och cashew garam masala, låt koka i 30 minuter tills tomaterna börjar lösa upp sig och alla smaker gått ihop.
?️
Smaka av grytan med ev. lite mer kryddor, salt och peppar
?️
Skölj de röda linserna i ett durkslag. Tillsätt linserna och spenaten till grytbasen och tillsätt ca 1-2 dl vatten för att späda såsen beroende på hur mycket vätska som har kokat bort.
?️
Koka i 20-30 minuter på låg värme tills linserna blivit mjuka och precis börjat lösa upp sig och blomkålen har kokats mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd.
?️
Späd löpande med vatten om du tycker att det behövs och se till att röra i runt i botten då och då så det inte bränns.
?️
Avsluta med att smaka av grytan med mer salt och peppar och sambal, pressa ner juice från 1/2 lime och klipp ner så mycket koriander du vill.
Bryn fläskfilén på hög värme i en gryta. Vi blev bjuda på denna goda lchf rätten i Lördags. Funkar fint att äta ris till om man vill ha kolhydrater till
Bryn det på båda sidor i en stekpanna med smör och lägg över det i en gryta. Fräs bacon och purjolök tills baconet börjar få färg och lägg över i grytan
Efter lite funderingar och vånda så beslöt jag mig för att bjuda på en fläskfile gryta. Jag skulle få långväga besök och ville servera något gott till middag
Jag använde en färsk kryddrik lammkorv, Merguez, men det går lika bra med Kabanoss eller Chorizo. Igår hade vi gäster på middag och bjöd då på kreolsk gryta som innehåller bland annat fläskfilé och stark korv
av grytanmed cayennepeppar och salt. Få ingredienser men mycket smak är det i denna gryta. Servera med kokt, ugnsstekt eller pressad potatis och grönsaker
Häll vattnet i grytan och börja koka på medelhög värme. Lägg i en gryta. Låt detta koka i totalt två timmar nu och späd med extra vatten ifall det ser ut att koka torrt
Vill du ha grytan tjockare i konsistenten, strö i lite maizena, rör runt medan det puttrar. Denna kycklinggryta är enkel att göra, smakrik och väldigt god
Smaka av med salt och peppar och red av den med lite såsredning om du vill ha den tjockare. Ytterlår lämpar sig utmärkt till ett långkok i gryta så det fick det bli
Rör runt i grytan och du ser hur bladen nästan försvinner. Att tillsätta bacon ger bra sälta och kräver egentligen inte så mycket extra kryddor även om jag gillar att "hotta" till det lite med chili och vitlök
Klart att servera tillsammans med kokt potatis eller ris. En riktigt god och krämig quorngryta. Blanda vatten, buljongtärning, rosmarin, peppar, tomatpuré och soja i en gryta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.