Festlig gryta
www.recepten.se
www.recepten.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 2 röster

Ingredienser

  • 400-500 g benfritt fläskkött t.ex. fläskfilé, grytbitar av fläskkött, benfri karré, fläskbog
  • 1 smör att steka i
  • 1200 g färska eller frysta champinjoner eller annan svamp
  • 11 st gul lök
  • 11 st tärning av grönsaksbuljong eller annan buljong
  • 10.5 tsk salt
  • 11 krm peppar svart- eller vitpeppar
  • 11-2 msk tomatpuré
  • 11 tsk paprikapulver
  • 13 dl grädde
  • 1 ca 120 g bacon eller  ca 120 g rökt skinka
  • 14 portioner kokt ris
  • 1 ca 400-500 g benfritt fläskkött t.ex. fläskfilé, grytbitar av fläskkött, benfri karré, fläskbog smör att steka i 200 g färska eller frysta champinjoner eller annan svamp 1 st gul lök 1 st tärning av grönsaksbuljong eller annan buljong 0.5 tsk salt 1 krm peppar svart- eller vitpeppar 1-2 msk tomatpuré 1 tsk paprikapulver 3 dl grädde ca 120 g bacon eller  ca 120 g rökt skinka
  • 14 portioner kokt risSätt igång med att koka riset så det hinner bli klart tills grytan är klar.Skär fläskfilé i ca 1,5 cm tjocka skivor. Skär annat kött i mindre bitar om det behövs (beroende på hur stora bitar man vill ha i sin gryta). Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka. Stek köttet i omgångar på medelhög effekt. Stek ett par minuter på en sida och vänd på bitarna och stek ytterligare ett par minuter så det får färg på två sidor (det behöver inte bli genomstekt). Salta och peppra under tiden du steker. Lägg sedan över köttet i en gryta. Under tiden köttet steks: Torka av champinjonerna. Skär dem i skivor. Hacka löken. Stek löken och champinjonerna tillsammans i smör tills löken blivit blank och lite genomskinlig och champinjonerna krympt.Lägg ovanpå köttet i grytan. Smula buljongtärningen i grytan. Tillsätt salt och peppar.Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och häll på grädden. Klipp bacon eller rökt skinka i strimlor direkt i grytan. Låt koka upp. Rör om. Låt sedan koka under lock på svag värme, fläskfilé ca 10 min, annat kött gärna ca 15-20 min. Rör om och smaka av.Servera med kokt ris och ev. sallad eller andra grönsaker.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.