400-500 g
benfritt fläskkött t.ex. fläskfilé, grytbitar av fläskkött, benfri karré, fläskbog
1 smör
att steka i
1200 g
färska eller frysta champinjoner eller annan svamp
11 st
gul lök
11 st
tärning av grönsaksbuljong eller annan buljong
10.5 tsk
salt
11 krm
peppar svart- eller vitpeppar
11-2 msk
tomatpuré
11 tsk
paprikapulver
13 dl
grädde
1 ca
120 g bacon eller ca 120 g rökt skinka
14 portioner
kokt ris
1 ca
400-500 g benfritt fläskkött t.ex. fläskfilé, grytbitar av fläskkött, benfri karré, fläskbog smör att steka i 200 g färska eller frysta champinjoner eller annan svamp 1 st gul lök 1 st tärning av grönsaksbuljong eller annan buljong 0.5 tsk salt 1 krm peppar svart- eller vitpeppar 1-2 msk tomatpuré 1 tsk paprikapulver 3 dl grädde ca 120 g bacon eller ca 120 g rökt skinka
14 portioner
kokt risSätt igång med att koka riset så det hinner bli klart tills grytan är klar.Skär fläskfilé i ca 1,5 cm tjocka skivor. Skär annat kött i mindre bitar om det behövs (beroende på hur stora bitar man vill ha i sin gryta). Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka. Stek köttet i omgångar på medelhög effekt. Stek ett par minuter på en sida och vänd på bitarna och stek ytterligare ett par minuter så det får färg på två sidor (det behöver inte bli genomstekt). Salta och peppra under tiden du steker. Lägg sedan över köttet i en gryta. Under tiden köttet steks: Torka av champinjonerna. Skär dem i skivor. Hacka löken. Stek löken och champinjonerna tillsammans i smör tills löken blivit blank och lite genomskinlig och champinjonerna krympt.Lägg ovanpå köttet i grytan. Smula buljongtärningen i grytan. Tillsätt salt och peppar.Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och häll på grädden. Klipp bacon eller rökt skinka i strimlor direkt i grytan. Låt koka upp. Rör om. Låt sedan koka under lock på svag värme, fläskfilé ca 10 min, annat kött gärna ca 15-20 min. Rör om och smaka av.Servera med kokt ris och ev. sallad eller andra grönsaker.
Rör ut majsstärkelse med lite, lite vatten och slå redningen i grytan under omrörning. Slå bambuskott och champinjoner i ett durkslag, skölj och skär purjolöken i bitar lägg även det i durkslaget
Fläskfilégryta i krämig balsamicosås med champinjoner. Sköna söndag idag. Solen har varit framme men blåsten ute är verkligen iskall så jag har hållit mig inomhus med tända ljus och lite kökspyssel idag
Perfekt med Kavlis kantarellost som smaksättning och redning av grytan. Låt grytan småputtra i ca. Smörfräs kantarellerna och rör ner hälften av dem och grovt hackad persilja i grytan
Här har ni ett recept på en riktigt god sås som ni kan göra till både kött och kyckling. Alltså såsen är så förbannat god att den med lätthet kan intas med sked
Lägg i grönsakerna i grytan tillsammans med vitpeppar och lagerblad. Mustig köttgryta med rotfrukter 1. Skär köttet i 3x3cm bitar och bryn dem med lite olja och smör i en gryta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.