Dolma
Tina Tassirnafas
Tina Tassirnafas

Dolma

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 personer
  • Ingredienser
  •  
  • Röran
  • 3 glas ris
  • 1 kg valfritt finhackad kött (fläskkarré eller den andra billiga)
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 finhackad gullök alt En hel vitlökshuvud.
  • 2 dl Finhackad dill (färsk)
  • 2 msk salt
  • ½ msk svartpeppar
  • 2 msk citronsyra
  • 1 dl olja (hälften till röran och hälften till botten av grytan)
  • 2 msk Granatäpplesirap (finns på ÖB och kan uteslutas)
  • 1 tomat
  • 1 vitkål
  • verricot herts till botten om inte fläskköttet
  • Lite chilliflingor

Beskrivning

    Förslag för fyllning:

    Vindruvsblad (skölj grundligt i kallt vatten och avsluta med att skölja i varmt vatten, sortera bort de söndriga bladen och klipp av stjälken.)

    2 Paprika (gröpas ur)

    2 Aubergin (gröpas ur) (”köttet” kan du finhacka o lägga i röran)

    4 – 5 Gul lök (Löken skalas och skär en liten bit av toppen och botten, skär sedan ett snitt ändå in till mitten. Koka upp vatten och lägg försiktigt i löken, När de har mjuknat tar du upp dem och låter dem svalna. Sedan försiktigt lossa bladen.

    1 Tomat (gröpas ur)

    1 Zucchini (gröpas ur) (”köttet” kan du finhacka o lägga i röran)

    Vitkål (koka i varmt vatten och lossa av bladen, skär bladen till mindre blad samma storlek som vindruvsbladen)


    Valfritt : Frysta Haricots verts ( skölj i kallt vatten) och ha i grytbotten


    Förbered grönsakerna, Skölj ris grundligt och blanda ihop ingrediensernas till röran. Lägg olja i grytan och du kan även täcka botten med Haricots verts. Fyll grönsakerna med röran och placera i grytan direkt. Avsluta med är att ringla över lite ( 1msk mörk sirap, hemlig recept)


    Koka i högvärme tills det ångas i grytan. lägg i ett glas varmt kokt vatten i början. och sänk sedan värmen när det ångat. ( jag har en spis som går upp till 9 och sänker till 3) låt stå i ca en timme. Om du har mindre mängd än ovan så räcker det ibland med 40 minuter. Du kan smaker av den översta dolman, är riset mjukt så är dolman klar.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.