Brytbröd
catrineyngbro
catrineyngbro

Brytbröd

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 15 bitar
  • 25 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl kallt vatten
  • 1½ tsk salt
  • 5-6 dl vetemjöl
  • (jag använde 5 dl)
  • 1 dl riven parmesanost

Beskrivning

    Gör så här:
    Smula jästen i en bunke, lös upp jästen med hälften av vattnet.
    Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och parmesanost.
    Tillsätt 5 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg cirka 5 minuter.
    Känns degen för blöt, tillsätt lite mer mjöl.
    Lägg degen i bunken och täck med en bakduk.
    Låt jäsa på en dragfri plats i cirka 1 timme.

    Ta upp degen på ett lätt mjölat bord och knåda den lätt.
    Rulla ut degen till en längd och dela längden i 15 lika stora bitar.
    Forma bitarna till små bollar och lägg dom i en smord springform (24 cm).
    Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

    Sätt ugnen på 200 grader.
    (varmluft 175 grader)
    Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite riven parmesan och sesamfrö.
    (går lika bra att toppa med andra tillbehör)
    Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter.
    Låt brödet svalna på ett galler.
    Mitt härliga Brytbröd är väldigt enkelt att baka och blir ett trevligt tillbehör till både vardag och fest.
    Går att smaksätta precis som man vill, vilket är så roligt.
    Passar utmärkt till en het värmande soppa.
    Jag använde parmesanost i mitt, men går även bra att utesluta och välja något annat.
    Detta recept går även bra att använda till Focaccia!
    (tryck då ut degen i en fyrkantig form och pensla med olivolja istället)
    Går utmärkt att frysa!
    { Neutralt brytbröd 2 sp/bit}
    {Parmesanbröd 3 sp/bit}




    Bina's Mat & Bak kl. 10:19

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.