1800 g
mjöl (ca 1,4 l ) varav cirka 1/2 dl till utbaket
1100 g
smör, rumsvarmt så det går att bre på degen
12 dl
strösocker
14 –6
msk vanlijsocker
11
ägg
1 Massor
av pärlsockerSmula jästen i en stor bunke. Mät upp mjölet.
1 Smält
smöret i en kastrull, häll på mjölk och se till att det blir fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt socker och salt.
1 Häll
på mjölet och blanda. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga.
1 Låt
jäsa upp ordentlig under bakduk på dragfri plats i cirka 35–40 minuter.
1 Ta
degen ur bunken. Dela i två delar.
1 Kavla
ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta.
1 Dags
för EXTRA ALLT! Här gäller det att inte snåla: bre RIKLIGT MED SMÖR, cirka 50 g över degen. Strö över mycket strösocker och vaniljsocker.
1 Rulla
ihop och dela i 12 bullar. Lägg på plåt, täck med bakduk.
1 Gör
likadant med den andra halvan av degen.
1 Låt
jäsa på plåt under bakduk 35–40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
1 Ta
1 uppvispat ägg - blanda och pensla. Strö på massor av pärlsocker!
1 Grädda
gyllene i övre delen av ugnen i 8 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och mandel. Om man så önskar, så kan man även glasera bullarna med lite florsockerglasyr strax innan de skall serveras
Blir inte alltid lika nöjd som jag blev med detta recept. Smält margarinet på svag värme. Har bakat bullar så många gånger och tycker att det blir olika varje gång
Bakrecept. Idag är sista dagen på julledigheten för mig, min man började jobba redan idag så jag har varit hemma och fixat lite i lägenheten och passat på att baka en äppelkaka och ett fröknäcke nu på eftermiddagen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.