Vaniljbullar – recept på extra saftiga bullar
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 3 1 röster

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 15 dl mjölk
  • 150 g jäst för söta degar
  • 11 dl strösocker
  • 11/2 tsk salt
  • 1800 g mjöl (ca 1,4 l ) varav cirka 1/2 dl till utbaket
  • 1100 g smör, rumsvarmt så det går att bre på degen
  • 12 dl strösocker
  • 14 –6 msk vanlijsocker
  • 11 ägg
  • 1 Massor av pärlsockerSmula jästen i en stor bunke. Mät upp mjölet.
  • 1 Smält smöret i en kastrull, häll på mjölk och se till att det blir fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt socker och salt.
  • 1 Häll på mjölet och blanda. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga.
  • 1 Låt jäsa upp ordentlig under bakduk på dragfri plats i cirka 35–40 minuter.
  • 1 Ta degen ur bunken. Dela i två delar.
  • 1 Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta.
  • 1 Dags för EXTRA ALLT! Här gäller det att inte snåla: bre RIKLIGT MED SMÖR, cirka 50 g över degen. Strö över mycket strösocker och vaniljsocker.
  • 1 Rulla ihop och dela i 12 bullar. Lägg på plåt, täck med bakduk.
  • 1 Gör likadant med den andra halvan av degen.
  • 1 Låt jäsa på plåt under bakduk 35–40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  • 1 Ta 1 uppvispat ägg - blanda och pensla. Strö på massor av pärlsocker!
  • 1 Grädda gyllene i övre delen av ugnen i 8 minuter.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.