Lägg köttbullarnapå ett smörpapper. Forma små runda köttbullarmed oljade händer. Stek köttbullarna i omgångar i en stekpanna och skaka pannan så att de blir runda
Det har blivit en hel del viltkött den senaste tiden, vi köpte ju på oss lite hjortkött för någon månad sedan och vi har testat att göra några av de mer klassiska rätterna med en del av köttet
Jag mixar alltid till mina på olika sätt, senast i raden med asiatiska kryddor och kokoscurrysås. Stek grönsaker i en panna – paprika, lök och morotsslantar – och krydda med curry
Servera köttbullarnamed stekt vitkål, syrade grönsaker och om du vill göra det hela helt enligt den ryska traditionen så skall köttbullarna serveras tillsammans med grovt hackad saltgurka och rödbeta samt en smetana sås
Rätten är egentligen tänkt som en förrätt, men med jasminris till funkade den även som en huvudrätt. Thai fish cakes4 portioner 600 g vit fisk (torsk el sej)2 äggvitor2 strimlade kaffirlimeblad1,5 msk grön eller röd currypasta1 msk fisksås1 urkärnad och finhackad röd chilifrukt5 tunt skivade sparrisstänger1 knippe hackad färsk korrianderev saltRapsolja till stekning/fritering Dippsås0,5 dl vitvinsvinäger1 dl strösocker0,5 msk fisksåso,5 liten morot, skalad och skuren i tändstickstjocka stavar4 cm gurka, skalad och skuren i tändstickstjocka stavar1 urkärnad och finhackad röd chilifrukt Gör så härBörja med dippsåsenKoka upp vinäger och socker tills allt socker har löst upp sigTillsätt fisksås, morötter, gurka och chiliStäll dippsåsen åt sidanSkär fisken i mindre bitar och lägg i matberedareTillsätt äggvitor, limeblad, currypasta och fisksåsKör till en ganska slät blandningTillsätt chili, sparris och korrianderRör samman till en tjock smetForma smeten till köttbullsstora, något platta biffarTäck en stekpanna med ca 1 cm olja i bottenStek biffarna påmedelvärme i ca 2 minuter på varje sida tills de fått vacker gyllene färg och är frasigaServera nyfriterade fish cakes med dippsåsen 2011 var Louise Johansson först ut att koras som Sveriges Mästerkock
Rör ner pastan i stekpannan med såsen och köttbullarna, garnera med persilja. Rulla köttbullarna i vetemjölet för att ge dem struktur, en fin färg och yta
Häll gärna en grekisk dressing över salladen (ett pulver som finns att köpa i affär och som man blandar med olja och vatten) och låt salladen stå och dra i kylskåpet cirka en timme
Smeten skall vara rätt saftig (nästan svåra att rulla) annars späd påmed mer grädde, stek i smör. Häll grädde i samma panna som köttbullarna,häll i dom övriga ingredienserna och låt puttra någon minut
Vispa ur pannan med buljong och grädde. Vispa ihop en vinägrette och häll över. Salta Lägg upp biffarna på ett fat och täck med folie så att de hålls varma
Häll påvispgrädde och smaka av med vitpeppar. Gräddsåspå buljongtärning - ger 5 dl färdig sås. En enkel gräddsås som blir gräddig och god även fast den enbart innehåller ca 20% grädde. 1 dl vispgrädde. 1 dl vispgrädde
När vi gör köttbullar här hemma brukar vi passa på att göra dubbel sats så att man har att frysa in till matlådor och de brukar smaka nästan lika gott när man värmer upp dem
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.