ger 1 formbröd Dag 1, kväll 1/2 dl rågsurdegsgrund (à 100 g) 1 dl vatten (à 100 g) 1 dl ekologiskt rågmjöl (à 60 g) Dag 2, morgon 3 dl vatten (à 100 g) 6 dl ekologisk rågsikt (à 60 g) 1 dl ekologiskt rågmjöl (à 60 g) 1 1/2 tsk salt (à 6,5 g) 1 tsk hel kummin hel kummin eller rågmjöl att strö över smör till formen Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Smör 5
Plasta noga och ställ på samma varma plats. Katarina Ekeström ger oss fantastisk guidning i den inte alltid lätta processen att få till en surdegsgrund
Här kommer en förenklad ”steg för steg” beskrivning på hur du gör en surdegsgrundpå vetemjöl. Du kan ha en surdegsgrund levande i kylskåpet hur länge som helst och ta av den då du vill baka
I alla fall inte om man bor på ett litet ställe ute på vischan. Surdegsgrunden gör man iordning några dagar i förväg innan man ska göra själva bakandet
Det finns gott om recept på nätet och så småningom hittar man sitt favoritbröd. Manitoba Cream vetemjöl, Saltå Kvarns ekologiska Rågsikt och Saltåkvarns ekologiska Rågmjöl
Här är en fördeg pårågmjöl eller annat mjöl, enligt det recept man ska baka. Det är bara att mata med vatten och rågmjöl en gång i veckan, ungefär samma mängd som den man använder till brödbaket
Nu har mikroorganismerna väckts till liv i båda surdegarna som har massor av bubblor i sig. Jag matade dem med mer mjöl och vatten idag och nu står de i kylskåpet
Rör ihop surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Sådana här bröd är himla bra, man behöver inte knåda eller vika eller något sådant utan man blandar ihop grunden på kvällen, på morgonen blandar man i resten, sedan ska det jäsas och sedan stjälper man helt enkelt ner den i en brödform, inte för mycket klet
Nytt favoritrecept på frukostbröd. *Eftersom att den här degen är extra fiberrik med bara grovt rågmjöl (inget vetemjöl) så kan brödet kännas kladdigt innan det har svalnat helt
Tillsätt övriga ingredienser, arbeta degen på bakbord (rågsikt skall bli över för utbak), lägg tillbaka i skål och jäs ett par timmar under plast och handduk
En surdeg som har mycket liv i sig kan dock stå i två veckor utan att man behöver greja med den,För att det inte ska bli alltför mycket surdegsgrund så kan det vara lämpligt att hälla av bort en del innan du friskar upp den på nytt
Det är på ett sånt ställe som surdegsgrunden älskar att växa till sig. Dels den som jag har berättat om här på sidan tidigare och så den som jag kommer skriva om nu
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.