Eftersom våffelsmet och pannkakssmet innehåller mycket ägg och i våfflornas fall även smör, har jag funderat på om den inte borde gå att återanvända som degspad till bröd
Borsta bort överflödigt mjöl på brödet efter den är klar. Rör ner ca 5 dl vetemjöl igen och låt jäsa mellan 4-8 timmar igen. Grädda i ugnen med lock på ca 15-20 min. Ta av locket och sänk värmen till 225 c. Grädda ytterligare 15-20 min. 4-8 timmar
Frallor och brödav råg-, vete- (spelt och ”vanligt”) och vetekli. Det var med en djup suck av tillfredsställelse som det sista brödet plockades ur ugnen
Mortla kryddorna och häll ner dem tillsammans med lite av mjölet och bakpullvret i en skål, Häll sedan ner de i degvätskan under omrörning, på låg hastighet knådar du nu degen medan du häller ner resten av mjölet och varvar emellanåt med vatten och grötblandningen
Gluten - det stora, vattenlösliga proteinet som bildar de elastiska trådarna i en vetedeg - är ett av de protein som ställer till allra mest oreda (jag har tidigare kommit skrivit om gluten här och här), men det finns mer i våra kära sädesslag som skapar problem
Låt bröden jäsa 60 - 90 minuter. Sätt in bröden i 250 g varm ugn och spruta in vatten med en blomspruta. Sänk värmen till 220 g och låt bröden gräddas 30 - 35 minuter. 3 dl (30 g) surdeg av råg (se recept)
Särskilt ogynnsamma kombinationer som hämmar nedbrytning av rå grodda kärnor - salt och eventuella oorganiska tillsatser (mineralvatten), nötter och frön, syrlig frukt
Lite större bröd i form av minibaguette. Forma till en avlång baguette och grädda i minst 25 minuter. Grädda i 60-65 minuter i brödform. 1-2 tsk salt. cirka 7-10 dl vatten – ta i lite vatten i taget tills du får en lagom degig konsistens
Krutonger tillagar man från vit bröd, gärna dagsgammalt, som man delar i bitar och steker på plåt eller rostar i ugn, eller tar man en baguette och skär i skivor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.