Jag brukar oftast göra på kotletter med ben men nu hade jag en fläskytterfilé över sen helgen så jag skivade ner den i en form och kokade upp en sås med creme fraiche, grädde, vatten, sambal oelek och lite andra kryddor
I fredags gjorde jag en riktigt god kyckling- och grönsaksgratäng med halloumi och sambalsting. Ner med en massa godsaker i en form som se'n sköter sig själv
(om du vill ha en helt slät sås kan du mixa blandningen slät med stavmixer). Tillsätt garam masala, ingefära, koriander och socker och låt fräsa med tills allt går samman till en kladdig röra
I vanliga fall brukar jag torka men jag har redan en färgglad chilifläta som jag köpte med mig från Barcelona, så jag bestämde mig för att göra en egen sambal oelek istället
I med äggen, sambal oleken och kryddorna och blanda lite mer. När de är klara så serverar du dem som du vill, men jag brukar lägga dem i pastasåsen jag brukar göra och servera med pasta till, mmm
I Indonesien börjar dagens matlagning ofta med att göra Sambal Ulek, mortlad sambal. Med en ulek ulek (mortelstöt) krossas färsk chili med salt och vätska till en ganska tunn sås, som sedan används som den är, eller som krydda i maten
Chokladkakor med något så konstigt i som Sambal oelek. Ät och njut tillsammans med ett glas rött, en kopp te eller som mina killar med ett stort glas mjölk
Servera med kokt potatis och sallad. Salta och peppra strömmingen på köttsidan. Rulla ihop filéerna från stjärten och lägg dem i en smord ugnssäker form
Lite vatten hälldes på till jag var nöjd med konsistensen och sedan avsmakning med salt och lime. Hållbarheten borde vara minst några veckor i kylen om man har varit noga med hygien både på händer, redskap och bevaringskärl men troligen kommer den klara sig bra mycket längre än så
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.