Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt och Milda Culinesse eller matolja.
Arbeta in mjölet men spar ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt för hand minst 10 minuter och 4-5 minuter i maskin.
Täck bunken med plastfolie (strö lite mjöl över degen först så den inte fastnar) och låt jäsa till dubbel storlek, minst 30 min.
Värm ugnen till 250-275°C. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar och rulla dem till smala längder.
Lägg över längderna på en bakpapperklädd plåt. Skär några ganska djupa skåror på snedden i degen med en vass kniv. Eller sno längderna genom att vrida åt olika håll. Man kan också göra brytbröd: rulla bullar (12-14 bullar av halva degmängden), lägg dem med lite mellanrum på plåten så att de jäser ihop till ett större bröd.
Låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur till knappt dubbel storlek eller 45 minuter.
Pensla bröden med vatten. Sätt dem mitt i ugnen och grädda 15 minuter. Pensla ytterligare en gång efter ca 10 min.
Tips: Dessa kan bakas i god tid och frysas in. Värm dem i ugnen före servering (150-175°C) så blir det knaprigt och gott.
Från Leilas bok " a pice of cake" det tog lite tid men blev så himla gott. Deg 1 5 5 g (1/10 pkt) färsk jäst3 3 dl kallt vatten5 5 dl vetemjöl specialDeg 2
detta brödet har min mamma bakat sedan jag var riktigt liten. det roliga är att i princip varje gång någon middagsgäst fick detta för första gången, så kom frågan ganska snart
Dessa bröd är himmelska. Självklart som nybakade men även när de tinas upp från frysen. De passar till frukosten, på utflykten, till en mustig soppa eller en smakrik sallad
Forma längderna som Painriche. 4 Painriche eller 3 Baguetter. Ugnsvärme - 275 grader för Painriche och för Baguetter ska temperaturen sänkas till 200 grader efter 8 minuter, se nedan. Följ receptet på Painriche men dela degen i 3 delar
Pain au Chocolat är ett favoritbakverk som härstammar från Franrike. Det är väldigt enkelt att göra och det har inte riktigt blivit populärt att baka pain au chocolat än i Sverige men förhoppningsvis så hittar fler den gömda skatten i att kunna baka det här goda bakverket oftare
Idag blev det luxfrukost med smaskiga franska pain au chocolate från Leilas recept. Pain au chocolate Ingredienser450 g färsk smördeg på rulle100 g nutella50 g mörk choklad100 g mandelmassa1 st apelsin, rivet skal1 st ekologiskt äggMandelspån att strö över innan gräddningFlorsocker att pudra ovanpå bröden vid serveringGör så här1
Innan vi gick och la oss fick jag dock lust att baka pain au chocolate på färdig smördeg och det blev väldigt gott, choklad + nutella + smördeg är aldrig fel =)
instagram 100kitchenstories. Jag älskar att testa på nya matalternativ, och veganska sådana alternativ har jag blivit bättre och bättre på att använda mig av
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.