Vissa år slår det förstås fel och man får knappt ihop till en endaste äppelkaka, men väldigt ofta dignar alla våra olika äppelträd av frukt som dels förvandlas till must på Äppelfabriken på Ekerö, dels blir till mos, dricka, äppelkakor och allt möjligt annat
Kakan passar både som efterrätt ochtill alldeles vanligt sommarfika. Häromdagen hjälptes Lilla I och jag åt att skörda de allra första krusbären för i år, och de hamnade i en lättgjord och god fika- eller efterrättskaka som är både glutenfrioch mjölkfri
Tillsätt olja, morot och fiberhusk, och rör om. Vispa ägg och farinsocker ljust och poröst. Tillsätt finmix, hackade valnötter, vaniljsocker och bakpulver, och blanda till en smet
Nyp ihop med smöret (jag har alltid handskar på mej så är det lättare att hantera den glutenfria degen och man behöver inte tillsätta extra mjöl vi d t ex utbaket)
Tillsätt den smulade jästen och blanda om. uppvispat ägg till pensling. Glutenfri saffransbulle, drömrulltårta och småkakan jitterbuggare blir ett komplett fika
Som tillbehör hade jag svart, glutenfri pasta med föredömligt kort ingredienslista. Jag kände mig ju så glad och pigg efter resan, men jag fick tydligen med mig någon riktigt elak polsk bacill, som plötsligt och utan förvarning helt klubbade mig till marken i torsdags förmiddag
Att använda majsmjöl gör brödet glutenfrittoch kan därför ätas av alla. Använd de frön du har hemma och byt gärna ut mot något annat för att variera smaken
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.