Idag är jag ledig igen, så jag har hela lördagen att se fram emot hemma med de mina. Vi gör egentligen inte det faktiskt, vi fikar ganska sällan - oftast blir det ett mellanmål istället, men någon gång ibland så där så är det ju vansinnigt gott med en riktig fika ockå
Pensla med ägg och strö på mandelspån eller pärlsocker. Mandelgifflar. Mandelgifflar. Receptet på de här små goda gifflarna fick Annette (min fru) av en jobbarkompis och nu när vi i familjen har infört ransonering på inhandlande av godis etc så blir det lätt ett bak istället, för att ha något att mumsa på till kaffet
Pensla degen med en del av det smälta smöret och strö över ströbrödet. Rulla ihop degen som en rulltårta och lägg den med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper
pajdeg220 g osaltat smör, kallt 280 g vetemjöl [4,5 dl] 15 g strösocker [1 msk] 3 g salt [0,5 tsk] 75 g vatten, iskallt (0,75 dl) 1 ägg, till pensling 0,5 dl rörsocker, till gräddning
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca. Bred ut äppelfyllningen och rulla försiktigt ihop på långsidan till en rulle
Den här äppelpajen blev en succé med de aromatiska kryddorna kanel, ingefära och vaniljsocker. Det man ska tänka på att använda mogna äppeln men man kan använda syrliga äppeln med men då får man sockra lite extra i kompotten bara
Hur som haver tycker vi att kalkon med en fräsch "äppelstuffing" är det perfekta valet. Och med de "minikalkoner" som nu finns i handeln behöver det vare sig kosta skjortan eller innebära att vi äter rester i flera veckor efteråt
Att baka med äpple och kanel är väl en klassisk kombination. Jag hade färskost jag ville bli av med och gjorde då en cheesecakefyllning och hade i kakan ihop med äppelmos
Det var länge sedan jag gjorde macarons, anledningen har varit att jag misslyckades två gånger på raken, detta efter att ha ritat ringar på bakplåtspapper, spritsat noggrant och väntat medan se stabiliserat sig på plåten
Jag gjorde hälften med kokos och hälften med mandelfyllning. Lös upp jästen med degvätskan i bunken. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på kokos, mandel eller pärlsocker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.