14 dl
sushiris (grötris går också bra) 4 msk socker 4 msk risvinäger 2 avokador 1 gurka 150 g gravad lax 3 noriark 0,5 dl crème fraiche 70 g löjrom
1 Till
servering sojasås wasabiKoka riset enligt anvisning på förpackningen. Koka socker och risvinäger. Rör ner och blanda vinägerblandningen med det varma riset. Låt riset kallna. Dela, kärna ur och skär avokadon i skivor p längden. Skär gurka och lax i långa skivor. Lägg ett noriark på en skärbräda och fördela sedan ett jämnt lager ris ovanpå, men lämna 2–3 cm av arket tomt på toppen. Lägg därefter ett väldigt tunt lager crème fraiche ovanpå riset. Lägg sedan på gurka, avokado, lax och löjrom. Lämna gärna lite utrymme mellan fyllningen så fyller noriarket ut mellanrummen vid ihoprullning och skapar en vågeffekt när rullen delas. Rulla sedan ihop till en rulle under press och förslut genom att fukta överkanten. Skär i jämnstora bitar med en vass kniv. Snuttarna tillfaller kocken. Blanda wasabi med soja och servera till sushin.
Jag gav ju er lite tips på olika smaksättningar för gravadlax i ett tidigare inlägg, idag gjorde jag en klassiskt gravadlax, dvs med smaksättningen vitpeppar och dill
Lägg ihop laxfiléernamed köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del. Fast det är gott till lunch med ett kokt ägg också, eller i pastasåsen, eller som förrättssnurra med god fyllning
Strimla laxen och servera tillsammans med salsan och en bit bröd. Eftersom vi närmar oss helgen så tänkte vi att det kanske skulle passa fint med en god förrätt som ni kan ha och smaska i er
(Har ni några tips så dela gärna med er. Jag gravadelaxen enligt detta recept, och senapskrämen och receptidén kommer från duktiga Pytte och hennes bok Bjud hem
Resultatet blir en härligt, frisk gravadlaxmed en något fastare konsistens. Var noga med att frysa laxen i tre dygn innan du gravar den om du inte använder min favorit, Salmalaxen som klarar av att ätas rå direkt
Plocka ut benen med en platt tång. Fjälla laxsidan och torka den, men skölj den inte. Spara skinnet och halstra det i bitar och servera det vid sidan om tillsammans med senapssås
Gårdagens påskmiddag var inte alls någon påskmat utan vi hade bestämt oss för att grilla istället men däremot så hade vi en riktig påsklunch medgravadlax och sill
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.