LCHF – substitut för pasta, potatis och ris     Ketolibrary.com
ingelamlandberg
ingelamlandberg

LCHF – substitut för pasta, potatis och ris Ketolibrary.com

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Ketolibrary mars 27, 2018
  • Har du svårt att hitta på tillbehör till dina maträtter? Vet du inte riktigt vad du ska ersätta din pasta, potatis och ris med sedan du gick över till LCHF? Det finns massvis av alternativ du kan använda dig av, och här listar jag mina favoriter på substitut!
  • Det som jag kände var det svåraste med LCHF som nybörjare var att någonting saknades på min tallrik. Plötsligt tar man bort potatis, pasta och ris från sin kost och till en början kan det vara svårt att veta vad man då ska ersätta dem med. Nedan hittar du en lista på mina favoriter för att ersätta vanliga tillbehör inom LCHF.
  • Substitut för potatis
  • Kålrot – jag friterar kålrot som pommes eller skär i kuber och tillagar i ugn. Även som ersättning i soppor som innehåller potatis fungerar kålrot utmärkt.
  • Rättika – jag älskar rättika! En rå rättika smakar ungefär som rädisa, men så fort den har tillagats förlorar den sin starka och beska smak och blir i stället väldigt len. Jag använder den här grönsaken i falsk potatisgratäng, eller rättikagratäng som det också kallas.
  • Vaxbönor – även om de inte är ett dugg likt potatis i smaken måste jag säga att vaxbönor är det ultimata substitutet för pommes. De blir härligt krispiga vid fritering. Kika gärna in mitt populära recept på friterade vaxbönor.
  • Blomkål – främst fungerar blomkål som ett superbra substitut för potatis när du ska göra mos. Det enda du behöver göra är att koka upp blomkålen i en kastrull med vatten och salt tills den är klar. Därefter mosar du den med hjälp av en stavmixer, smör och eventuellt en skvätt grädde.
  • Substitut för pasta
  • Kålrotsspagetti alt. morotsspagetti – du kan antingen göra egen hemma med hjälp av en grönsakssvarv, men det finns även färdig att köpa hos både Coop och City Gross.
  • Zucchini – med hjälp av zucchini kan du göra så kallade zoodles. Det är så gott! Du behöver en grönsakssvarv för att få tunna fina spagettiliknande zoodles. Du kan även använda en osthyvel som alternativ.
  • Shiratakinudlar – nudlarna är gjorda på konjakrot och innehåller i princip inga kolhydrater. De finns att köpa i alla matbutiker (eller på nätet) och du hittar dem bland thai-utbudet. Jag vill ge er en liten förvarning och säga att de luktar lite annorlunda, men skölj nudlarna med vatten så ska du se att lukten går bort.
  • Bönpasta – även om det inte är det ultimata substitutet (eftersom det innehåller ca 17 g kolhydrater per 100 g), kan bönpasta trots allt vara ett bättre alternativ till pasta. Jag rekommenderar dock att du läser på om baljväxter och LCHF innan du väljer att äta det här. Jag inkluderade inte bönor i min kost förrän jag hade nått mina mål och varit viktstabil i ett år
  • Pumpaspagetti – pumpa är otroligt gott och fungerar inte bara i soppor, sallader eller som ugnsrostad grönsaker. Du kan även göra pumpaspagetti! Du tillagar pumpan i ugn i ca en timme och använder sedan en gaffel för att gröpa ur den och göra spagetti.
  • Substitut för ris
  • Shiratakiris – är egentligen exakt samma sak som shiratakinudlar, men kommer i en annan form. Det här behöver du dock köpa på nätet, eftersom de inte har nått matbutikerna i Sverige ännu.
  • Blomkålsris – riv blomkål och koka i ca 3 minuter med salt och du är i land. Ett jättebra alternativ till ris som inte kräver särskilt mycket ansträngning. Vissa butiker säljer även färdigriven blomkål, för dig som vill spara tid i utbyte mot en extra slant.
  • Broccoliris – broccoliris är samma sak som blomkålsris, fast du river istället broccoli.
  • Andra tillbehör för LCHF
  •  
  • Det finns även några andra mindre självklara substitut som fungerar utmärkt som tillbehör till en maträtt inom LCHF. Nedan finns mina favoriter som inte är listade ovan
  • Vitkål – Stek vitkålen med en rejäl klick smör – supergott!
  • Gratäng – gjord på blomkål, broccoli eller vitkål. Min favoritgratäng är helt klart min vitkålsgratäng. Men du kan egentligen använda vilken grönsak som helst i din LCHF-gratäng.
  • Ugnsrostade grönsaker – du kan bland annat använda pumpa, olika sorters kål, lök, rotfrukter (observera att rotfrukter har ett något högre kolhydratsinnehåll).
  • Sallad – släng ihop en snabb sallad med dina favoritgrönsaker. Det går snabbt, är enkelt och passar som tillbehör till allting.
  • Spenat – jätteofta lägger jag bara en näve spenat vid sidan om min rätt. Enklare än så blir det inte.
  • Sparris – sparris innehåller inte mycket kolhydrater alls och är jättegott att sautera i en klick smör och servera som tillbehör till en god köttbit.
  • Brysselkål – precis som all annan sorts kål fungerar brysselkål som ett bra alternativ till potatis, pasta och ris när du äter LCHF – just på grund av dess låga kolhydratsinnehåll.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.