0,5 dl
starkvin, t ex sherry, madeira, noilly prat eller martini bianco
2 dl
crème fraiche
1 msk
finklippt gräslök
salt och vitpeppar efter smak
800 g
färskpotatis
Dillkvistar till kokning
300 g
sockerärter eller 2 selleristjälkar, skivade
15 st
rädisor, i klyftor
1 msk
smör
600 g
färsk laxfilé eller laxkotletter Salt och strösocker efter smak smör till stekning
Sherrysås 1 schalottenlök smör till stekning 3 dl vitt vin 2 dl hemgjord fiskfond (eller 1 msk fond på flaska + 2 dl vatten) Ev 1 lagerblad och 5 vitpepparkorn 0,5 dl starkvin, t ex sherry, madeira, noilly prat eller martini bianco 2 dl crème fraiche 1 msk finklippt gräslök salt och vitpeppar efter smak
Tillbehör 800 g färskpotatis Dillkvistar till kokning 300 g sockerärter eller 2 selleristjälkar, skivade 15 st rädisor, i klyftor 1 msk smör
Servera laxen tillsammans med kokt potatis, citrongräddsås och sallad. Ta ut och tina laxen. Lax. Smaka av med lite salt och peppar och riv i citronskal och smaka av med citronsaft
Vill du ha en krispigare yta på laxen så kan du panera den med panko ( Asiatisk ströbröd, finns blad asiakiska produkter i affärerna ) ger en jätte fin och krispig yta
Servera laxen tillsammans med pressad potatisoch garnera med dill. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna och citron samt apelsin för en mer hållbar matlagning, och njut av din krämiga laxrätt
Servera laxenmed pressad potatis, riven pepparrot, citronklyftor att pressa över fisken och sugarsnaps som du sköljer av och snabbt fräser några minuter på hög värme i lite smör med salt och svartpeppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.