12 dl
strösocker att vända klenäterna iSmält smör och låt svalna till fingertemperatur. Rör ihop äggulor, socker och salt i en skål. Tillsätt riven citron. Rör i smält smör, ättiksprit och vatten, konjak eller brännvin. Tillsätt mjölet och blanda ihop till en deg. Låt vila i kylen i minst en timme. Kavla ut degen tunt och skär i 2 cm smala remsor/längder. Gärna med sporre efter linjal. Skär sedan på snedden i bitar som är 10 cm långa. Skär sedan ett snitt i mitten på varje bit. Vik genom hålet in den nedre änden och drag den helt genom och tillbaka till utgångsläget. Då snurrar sig liksom klenäter runt sig själv. Lägg upp på en bricka tills du har gjort alla. Förbered en tallrik med hushållspapper samt en tallrik med strösocker (att vända klenäterna i när du friterat dem). Dags att fritera. Värm kokosfettet till 180 grader. Du kan göra ett prov genom att testfritera lite av smeten först. Det ska bubbla om det du friterar. Friteringstiden är ca 3 minuter. Fritera klenäterna på varje sida ca 1,5 minuter vardera tills de är vackert bruna. Vänd med hålslev eller gafflar. Lägg upp klenäterna med en hålslev eller två gafflar. Lägg dem på ett fat med hushållspapper så att en del fett kan rinna av. Vänd klenäterna i strösocker medan de är varma och servera direkt. Tips om du ej äter klenäterna direkt är att låta dem svalna helt och sedan frysa in dem. Ta fram och tina. Extra goda blir de om man mikrar dem lite försiktigt och vänder i lite nytt strösocker precis innan servering.
Frys in klenäterna annars blir de torra. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och rör ner i äggsmeten tillsammans med mjöl, bakpulver och citronskal
Frys in klenäterna annars blir de torra. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och rör ner i äggsmeten tillsammans med mjöl, bakpulver och citronskal
Pepparkakor (Pretentiösa pepparkakor, 2/12 2009), kringlor (Mormors kringlor ( 22/12 2009) och klenäter (Fröjdefullt friterat 5/ 12 2010) är lika självklara inför min jul som saffransbullar är inför andras
Klenäter och struvor förekom redan på 1500-talet. Struvor. Dags för ett nostalgirecept. Häromdagen lyssnade jag på Meny med Tomas Tengby i Sveriges Radio P1, och programmet handlade om att fritera
Inte bara mjuk pepparkaka utan finska pinnar, chokladbiskvier, drömmar, klenäter, struvor, fyriskaka, farmors chokladkaka, mandelmusslor, ja listan kan göras hur lång som helst
Eftersom att jag hade plockat fram fritösen så ville jag testa att göra Klenäter också. Jag använde faktiskt korgen till fritösen, därför klenäterna sjönk som stenar och fastnade under elementet
Det fanns definitivt speciella julkakor som struvor, klenäter och pepparkakor. Struvor är godare än klenäter kan jag tycka och min mor serverade dem efter tips från kusin Vitamin med vispad grädde och hallonsylt på sin glöggfest
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.