Klenäter
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 äggulor
  • 10,5 dl socker
  • 10,5 krm salt
  • 11 tsk citronskal
  • 140 gram smör
  • 13 dl vetemjöl
  • 12 krm ättiksprit 12%
  • 11 msk vatten, konjak eller brännvin
  • 11 kg kokosfett att fritera i
  • 12 dl strösocker att vända klenäterna iSmält smör och låt svalna till fingertemperatur. Rör ihop äggulor, socker och salt i en skål. Tillsätt riven citron. Rör i smält smör, ättiksprit och vatten, konjak eller brännvin. Tillsätt mjölet och blanda ihop till en deg. Låt vila i kylen i minst en timme. Kavla ut degen tunt och skär i 2 cm smala remsor/längder. Gärna med sporre efter linjal. Skär sedan på snedden i bitar som är 10 cm långa. Skär sedan ett snitt i mitten på varje bit. Vik genom hålet in den nedre änden och drag den helt genom och tillbaka till utgångsläget. Då snurrar sig liksom klenäter runt sig själv. Lägg upp på en bricka tills du har gjort alla. Förbered en tallrik med hushållspapper samt en tallrik med strösocker (att vända klenäterna i när du friterat dem). Dags att fritera. Värm kokosfettet till 180 grader. Du kan göra ett prov genom att testfritera lite av smeten först. Det ska bubbla om det du friterar. Friteringstiden är ca 3 minuter. Fritera klenäterna på varje sida ca 1,5 minuter vardera tills de är vackert bruna. Vänd med hålslev eller gafflar. Lägg upp klenäterna med en hålslev eller två gafflar. Lägg dem på ett fat med hushållspapper så att en del fett kan rinna av. Vänd klenäterna i strösocker medan de är varma och servera direkt. Tips om du ej äter klenäterna direkt är att låta dem svalna helt och sedan frysa in dem. Ta fram och tina. Extra goda blir de om man mikrar dem lite försiktigt och vänder i lite nytt strösocker precis innan servering.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.