Jordgubbstårta - Recept & guide
www.lyckasmedmat.se
www.lyckasmedmat.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 150 g smör
  • 11 dl mjölk
  • 1165 g ägg (ca 3 st)
  • 1225 g strösocker (2 1/2 dl)
  • 11,5 tsk vaniljsocker
  • 1160 g vetemjöl (2 3/4 dl)
  • 150 g potatismjöl (3/4 dl)
  • 12 tsk bakpulver
  • 11 citron, skalet
  • 11 krm salt
  • 1 Vaniljkräm:
  • 11 vaniljstång
  • 15 dl mjölk
  • 190 g äggulor (ca 5-6 st)
  • 1100 g strösocker (ca 1 dl)
  • 135 g majsstärkelse, t. ex. Maizenas (ca 1/2 dl)
  • 120 g smör
  • 11/2 krm salt
  • 1 Jordgubbssylt:
  • 11 kg frysta eller färska jordgubbar
  • 14 1/2 dl syltsocker
  • 13 msk limesaft (kan uteslutas)Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform 18-20 cm i diameter med bakplåtspaper eller smöra och bröa formen.
  • 1 Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
  • 1 Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och poröst.
  • 1 Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en bunke. Sikta sen ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken. Tillsätt rivet citronskal och salt.
  • 1 Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provstickam den ska inte vara kletig i mitten.
  • 1 Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta av från plattan och låt dra 5-10 minuter.
  • 1 Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  • 1 Lägg jordgubbar och syltsocker i en kastrull, koka upp på medelvärme och låt småkoka i ca 10 minuter. Rör om då och då.
  • 1 Låt svalna. Förvara i en burk i kylskåp. Se till att alltid använda rena redskap i sylten så håller den längre.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.