Var försiktig så att inte tomaterna förlorar sin form. Koka upp kokosmjölk, citrongräs, galangarot och schalottenlök i en lagom stor kastrull eller wokpanna över medelvärme
En tom kha gai innehåller traditionellt en hel radda med fler ingredienser. Variera gärna proteinet också, med skaldjur (tom kha thale), svamp (tom kha het), fläskkött (tom kha mu) eller tofu (tom kha taohu)
Klassisk Tom Yum soppa fast med kokosmjölk för en mildare smak. Det blir gott det med men ÄNNU godare, med stora bokstäver, om man har i de färska kryddorna
Den är vacker att se på och smakar desto bättre. Need I go on. skuren i klyftor. Need I say more. Rabarber-hallonmoijto (1 drink) 3-4 cl rabarbersirap (se recept nedan, tillsätt mera sirap ifall du slopar alkoholen) 4 cl vodka eller ljus rom 5 st stora, färska myntablad 6 st färska hallon ½ tvättad lime skuren i klyftor ca 1-1,5 dl vichy (smaka av om det behövs mer)rejält med is Ta fram ett högt glas Tillsätt sirap, vodka, mynta och tre hallon på bottnet av glaset, krossa lätt (jag krossade inte hallonen men tror det blir bättre med att krossa) Pressa saften ur lime klyftorna, släng också i de pressade klyftorna Tillsätt is och vichy, tillsätt resterande hallonen som hela i drinken Smaka av Rabarbersirap ca 300 g rabarber skurna i bitar (tyvärr vägde jag inte mängden så har ingen exakt mängd) 2 dl vatten 1,5 dl socker 1 st vaniljstång Skär vaniljstången på längden, skrapa ur fröna, lägg stången och fröna i kastrullen Tillsätt rabarber, vatten och socker och låt småkoka i ca 5 min tills rabarbern mjuknat Sila bort rabarbern (spara vaniljstången), och låt småkoka ytterligare i ca 10 min tills du fått en sirapsartad konsistens (jag lämnade min relativt lös i konsistens) Låt svalna och förvara i en lufttät flaska tillsammans med vaniljstången (om du önskar en stark vaniljsmak, om inte så slopa stången) 1 drink. 5 st stora
Peel and top & tail the carrot, then slice very thinly. Blitz the rest of the ingredients together for 30 seconds or so, until you have a thick marinade. Place the carrot and marinade into a dish, mix together so that all of the carrot slices are coated, and set to one side for 30 minutes. Heat your oven to 200°C/400°F. Place the carrot strips side-by-side on cookie sheet (line it with parchment or a silicone mat if it’s not non-stick), spread the rest of the marinade evenly over the strips, and then bake for 15-25 minutes, depending on how crispy you want your ‘bacon’ to be
Nu myser vi ner oss i soffan efter en hel dag på baksidan med sol, vattenpistoler å bus. Blanda ihop vegfärs med dina bästa kryddor (vi tog svartpeppar, salt, chilipulver, vitlök)2
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.