Skölj ur kastrullen med ljummet vatten och häll det över riset i durkslaget. Du kan även koka riset som du brukar göra och garnera den på persiskt sätt
Ordet Naan kommer från persiska där det helt enkelt betyder “bröd”. Eftersom få av oss har en tandoor har jag kommit fram till det här receptet som ger väldigt goda naan i en vanlig ugn, där en gjutjärnsgryta eller stekpanna hjälper till med gräddningen och bakpulver ger fina bubblor som naan ska ha
Grytan heter egentligen ghormehsabzi. Persiska pickles, torkade persiska limefrukter och torkad bockhornsklöver (alltså inte malda bockhornsklöverfrön, utan torkade blad) kan man få tag på i affärer med sortiment från mellanöstern
Annars kan man få tag i det i butiker medpersiskt sortiment. Lite romantisk meny kanske, men om något kök i världen skulle kunna beskrivas som romantiskt så tror jag att det persiska ligger bra till
3-4 morötter 1-2 stjälkar stjälkselleri 1 gul lök olivolja, till stekning 1 torkad chilifrukt 2 klyftor vitlök 2 kg fläskkarré (eller bog av gris) 1 förp konserverade körsbärstomater ((eller färska tomater)) 1,5 dl rött vin 1 dl olivolja 1 dl svarta oliver (gärna semitorkade men går bra med andra också) färska örter (tex salvia, timjan och rosmarin) 2 lagerblad salt peppar
ca 0,75 kg grytbitar av lamm (bog, bringa, rygg) 1 purjolök, stor 0,75 l kantareller (eller annan svamp, färska eller 200 g från burk) salt svartpeppar 1 msk vetemjöl 2-3 dl buljong, från tärning 2 gröna paprikor 1 röd paprika
Det funkar i form av hamburgare, med en enkel sallad eller ris, vi passade på att testa de nya tacoskalen från Old el Paso vilket visade sej vara ett alla tiders bra sätt att äta grytan på
Ghormehsabzi är en persisklammgrytamed bönor och örter. Lägg sedan ner de stekta örterna i grytan och låt koka på medeltemperatur ytterligare en timme, gärna längre
Denna ljuvliga matiga grytamed fantastiska medelhavssmaker gör sig väldigt bra som den är med ett gott bröd, eller för den som vill med potatis eller ris
Ghormehsabzi är en persisklammgrytamed bönor och örter. Lägg sedan ner de stekta örterna i grytan och låt koka på medeltemperatur ytterligare en timme, gärna längre
Lammgrytamed tillbehör. Häll på rödvin och kanel, tomatpuré, smaka av med S&P. Vi hade blivit lovade lunch och blev verkligen inte besvikna när vi fick en väldigt god lammgryta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.