14 smördegsplattor,
frysta och tinade 2 äpplen, gärna syrliga 3 g kanel (1/2 tsk) 45 g strösocker (0,5 dl)
1 Fyllning200
g mandelmassa 15 g strösocker (1 msk) 55 g ägg (1 st)
1 Till
servering florsocker vaniljglassBörja med fyllningen. Blanda mandelmassa och strösocker, tillsätt ägg och rör till en slät fyllning. Halvera, kärna ur och skär äpplena i skivor. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med gaffel ca 1 cm in från kanten. Bred på ett tunt lager med mandelfyllning på den naggade ytan. Lägg på de skivade äpplena i ett snyggt mönster. Strö på kanel och strösocker. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något och pudra med florsocker. Servera med vaniljglass.
Skala och skiva äpplena i tunna klyftor, lägg dem på äppelkladdkakan. 12 äpplen. 15-6 äpplen. 1Blanda smöret med strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl till en jämn smet. 1Skala och riv äpplenaoch rör ner de i smeten. 1Häll smeten i en smord och bröad form (ca 23 cm i diameter) med löstagbar botten. 1Pudra äppeltäcket med kanel. 1Servera gärna med lättvispad grädde
Många blir nog lättade och glada dessutom. Vispa ägg och socker tills det blir vitt. Mjöl och bakpulver går i samtidigt, lite försiktigt, övervispa inte
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Häll i smält smör, salt, sirap och mjölet lite i taget. Ta upp degen och platta ut den i en smord långpanna, ca 20×30 cm. Tryck ut ett rutmönster, ca 4×3 st, med en degskrapa i degen. Strö över lite rågsiktsmjöl ovanpå rutorna och grädda längst ner i ugnen tills de fått fin färg, 12-18 min
Forma till limpor och lägg dem på en pappersklädd långpanna. 5 msk brödkrydda 2 kg rågsikt (1 påse) 4 limporSmält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till fingervarmt. 1Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av vätskan, rör ut jästen och häll i resten av degvätskan. 1Rör ner salt, sirap, brödkryddor och mjöl men spara lite av mjölet till utbaket. 1Knåda degen ett par minuter och låt den jäsa i 30 minuter. 1Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i fyra delar. 1Nagga dem och pensla limporna med smält smör
Imorgon är det dags att gå till jobbet igen och då börjar vi med en planeringsdag så man kommer att vara rätt trött i huvudet när dagen är slut men det ska bli roligt att börja jobba igen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.