42 Idag
och endast idag är det ok med en semla. När jag var liten var det just på fettisdagen som semlorna började säljas, eller sa man ens semlor då? Fastlagsbullar var nog det vanligaste namnet. De såldes alltså på fettisdagen och de kommande tisdagarna men det dröjde inte länge förrän de populära bullarna spred sina försäljningsdagar. Jag tycker nog att det är lite synd och hade hellre sett att man fick längta till den där speciella dagen, precis som födelsedagen eller julafton. Själv nöjer jag mig med en liten semla just för traditionens skull, men vill någon äta flera så inte mig emot.
42 Idag
och endast idag är det ok med en semla. När jag var liten var det just på fettisdagen som semlorna började säljas, eller sa man ens semlor då? Fastlagsbullar var nog det vanligaste namnet. De såldes alltså på fettisdagen och de kommande tisdagarna men det dröjde inte länge förrän de populära bullarna spred sina försäljningsdagar. Jag tycker nog att det är lite synd och hade hellre sett att man fick längta till den där speciella dagen, precis som födelsedagen eller julafton. Själv nöjer jag mig med en liten semla just för traditionens skull, men vill någon äta flera så inte mig emot.
Nu välkommnar vi istället våren och som så ofta förr kommer den medFettisdagen. Hellst skulle jag nog velat tillbringa den i ett längskidspår tillsammans med en ryggsäck fylld med varm choklad i termos, kanelbullar och en apelsin
Klassisk semla – här är receptet Minisemlor Ingredienser 30–40 stycken 75 g smör 2 1⁄2 dl mjölk 25 g jäst 3⁄4 dl strösocker 1 krm salt 1 ägg 1/2 msk mald kardemumma 1 1/2 tsk bakpulver 7–8 dl vetemjöl Fyllning 150 g mandelmassa, grovriven 1 dl mjölk 2 tsk vaniljsocker 1 tsk vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång 3 dl vispgrädde Pensling & garnering 1 ägg florsocker Gör så här Smält smöret. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i 8–10 minuter
Med risk för att bli tjatig nu, men om ni inte testat denna är det verkligen ett måste. Servera med lättvispad grädde ( ev lite extra mandelmassa om så önskas) och mandelflan
Hon hade ett stort kalas med barn, barnbarn och barnbarnsbarn,. Varför inte baka minisemlor à la GI. Här sitter Mamma och myser, med blomsterkrans i håret
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.