Den här tårtan gjorde min mamma varje år till skolavslutningen så jag och kompisarna fick börja sommarlovet med att kalasa på glass, maräng, grädde och jordgubbar i sommarsolen - finns det något bättre att göra en solig sommardag
Den här egenkomponerade sommartårtan gjorde jag idag. Alla delar till tårtan kan med fördel förberedas ett par dagar innan man ska göra tårtan, men om man inte ska äta den ganska direkt rekommenderar jag att man stryker marängbottnen med smält choklad (på bägge sidorna och runtom) så att den inte smälter
Det har varit en period här hemma med mycket bakverk (alldeles för mycket. När vi hade fikagäster i söndags blev det klassisk kladdkaka med grädde och jordgubbar (från frysen) och marängtårta med hallon
Bakade lite maränger idag för att bli av med lite äggvitor, detta är en kallvispad smet och är busenkla att göra i köksmaskinen, smeten sköter ju sig själ
Vispa äggvitorna till hårt skum tillsammans med sockret, som vispas i lite i taget. Sommartårta. Både botten och fyllning görs med fördel dagen innan tårtan ska serveras, men lägg inte ihop den förrän strax innan servering
Kolla kakan med en sprovsticka när den är klar, grädda annars lite till. Tvätta citronen noga och riv citronskalet (var noggrann med att endast riva det gula), pressa sedan ur citronsaften
Vänd sedan ner florsockret och spritsa ut femkronors stora maränger på en plåt med bakplåtspapper. Börja med att vispa äggvitan med 50 g av strösockret och citronsaften vitt
Ibland har man en hel drös med äggvitor över i kylen. ca 10 st6 äggvitor4 dl socker(om man vill kan man smaksätta marängerna med 1/2 dl hackade nötter eller 100 g smält choklad)Sätt ugnen på 125 graderKoka upp lite vatten i en grytaBlanda äggvita och socker i en rostfri bunkeStäll bunken över sjudande vatten och vispa tills smeten är tjock, blank och man ser tydliga spår efter vispenDet tar 5-10 min (låt musklerna jobba)Tag bort skålen från vattnet och fortsätt vispa med elvisp tills smeten svalnatBlanda ev. i nötter eller chokladKlicka ut 10 stora toppar på bakplåtspapperGrädda i ca 1 timmeÄr de fortfarande väldigt mjuka efter en timme så sänk värmen till 75 grader och låt dem stå en stund till med luckan på gläntMen de ska vara lite sega inuti ca 10 st
Jag toppar just nu tårta, cupcakes, cheesecake, kladdkaka you name it med denna fantastiska massa. Vad kan man inte toppa med en italiensk maräng undrar jag
Fyll marängen strax innan serveringen med lättvispad grädde och frukter. Tillsätt sockret i små portioner under vispning tills smeten är hård och glansig, ca 10 minuter med elvisp
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.