500 gram
bär som körsbär, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär eller frukt som plommon eller persika
125 gram
smör
150 gram
mald sötmandel
11 dl
vetemjöl
11 tsk
vaniljsocker
11 dl
socker
12
ägg
12
äggulor
11,5 dl
mjölk eller grädde
10,5 krm
salt
10,5 dl
florsocker att pudra över kakan när den är gräddadSätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform - ca 24 cm i diameter - med lite smör. Rensa och skölj bär. Använder du frukt som körsbär, plommon eller persika så skär dem i grova bitar (för att ta bort kärnan). Fördela bär eller frukt jämnt över botten på formen. Frukt som plommon lägger du med skalet nedåt. Mal, mixa eller hacka mandeln fint. Blanda smeten till clafoutin: smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter. Eller för hand så att det är riktigt fluffigt. Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl, vaniljsocker, salt, mjölk eller grädde. Häll smeten över bär eller frukt i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat - den pöser då upp lite. Ta ut och låt svalna något. Pudra eventuellt över florsocker. Skär upp kakan och servera Clafoutin (helst småvarm) som den är eller med lättvispad grädde, vaniljglass, vaniljsås eller bärsås.
Ställ in kakan mitt i ugnen, ugnstemperatur. Blanda i frukten eller bären. päronbitar eller bär. Sänk ugnstemperaturen till 175 º när du ställer in kakan
Låt kakan svalna. Ta ut den ur formen och täck ovansidan med vispad vaniljvisp och bär. Grädda kakan mitt i ugnen ca 10 minuter. 1 rund form med löstagbar kant. 200 g färska bär
Kladdkakamed röda vinbär, vit choklad och havssalt. Men bären finns ju, vi har till och med buskar på tomten, och jag ser det som något av en utmaning att lyckas göra något gott av dessa surisar
Här har jag gjort en härlig långpannekakamed havtorn och blåbär och med en hint av kardemumma. Chufan är mild och sötaktig i smaken, som påminner lite om mandel, och den är full med nyttiga vitaminer och mineraler
Chokladsnittar fyllda med guldnougat. Det var ett tag sedan som jag bakade småkakor men när jag hittade detta receptet kunde jag inte låta bli, det lät så gott och kakorna var ännu godare än jag trodde
Vispa ägg och socker, i med resten och häll i den bröade formen. Denna kakan är så god. Vispad ekologisk grädde gärna uppblandad med mjölk för lättsammare konsistens
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.