Clafoutis fransk kaka med bär
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 500 gram bär som körsbär, krusbär, hallon, blåbär, björnbär, vinbär eller frukt som plommon eller persika
  • 125 gram smör
  • 150 gram mald sötmandel
  • 11 dl vetemjöl
  • 11 tsk vaniljsocker
  • 11 dl socker
  • 12 ägg
  • 12 äggulor
  • 11,5 dl mjölk eller grädde
  • 10,5 krm salt
  • 10,5 dl florsocker att pudra över kakan när den är gräddadSätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform - ca 24 cm i diameter - med lite smör. Rensa och skölj bär. Använder du frukt som körsbär, plommon eller persika så skär dem i grova bitar (för att ta bort kärnan). Fördela bär eller frukt jämnt över botten på formen. Frukt som plommon lägger du med skalet nedåt. Mal, mixa eller hacka mandeln fint. Blanda smeten till clafoutin: smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter. Eller för hand så att det är riktigt fluffigt. Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl, vaniljsocker, salt, mjölk eller grädde. Häll smeten över bär eller frukt i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat - den pöser då upp lite. Ta ut och låt svalna något. Pudra eventuellt över florsocker. Skär upp kakan och servera Clafoutin (helst småvarm) som den är eller med lättvispad grädde, vaniljglass, vaniljsås eller bärsås.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.