125 g
jäst 2 1/2 dl mjölk 75 g smör 1/2 dl socker ca 8 dl vetemjöl Fyllning 150 g smör 2 dl socker 4 msk mjöl 200 g hasselnötter, hackade 5 tsk vaniljsocker 1 dl mjölk Pensling och garnering 1 ägg FlorsockerSmula ner jästen i en bunke och tillsätt lite kall mjölk, rör om tills allt är upplöst. Smält smör och tillsätt den resterande mjölken. Låt blandningen bli fingervarmt 37grader och häll ner den i bunken. Tillsätt socker och salt och därefter mjöl. Arbeta samman till en blank och smidig deg som får vila under bakduk i ca 30 min. Gör fyllningen medan degen vilar. Blanda samman ingredienserna till knäcken i en kastrull. Sjud upp massan under omrörning tills den tjocknar något. Ta då kastrullen från värmen och låt svalna. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut den rektangulär och bred på fyllningen i ett jämnt lager. Rulla samman och skär längden i skivor som läggs i bakformar. Ställ bullarna att jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 7 min. Då bullarna serveras så pudra med florsocker.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass. När det är Fredag så bjuder frugan oss på hotellet på fika, hon tyckte vi skulle ha lite Fredagsmys i allt arbete
Toppa med lite härlig glasyr och ni har en perfekt sockerkaka till fikat. En liten touch av apelsin lyfter verkligen sockerkakan och toppat med lite härlig glasyr kan det inte bli bättre
Häll smeten i en långpanna, smord eller med bakplåtspapper. Strö rikligt med strössel över kakan. Efter en kalasvecka är vi nu tillbaka i vardagen med en helt vanlig vecka framför oss och vi börjar med denna måndag
Blanda vetemjöl, nymalen kardemumma och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet. Skär upp rullen i 16-20 bitar, spritsa vispad grädde över varje bit och toppa med lite rostade mandelspån
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.