125 g
mörk chokladHäll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.)Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.
1 Mixa
hasselnötterna fint i en matberedare.
1 Tillsätt
de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten.Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet - nötmarängsmet.
1 Bred
ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den. När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan). (Man kan även spritsa ut nötmarängsmeten och i så fall är ett tips att använda en tyll med ca 14 mm öppning och spritsa smeten tätt från kortsida till kortsida så det blir långa ränder som ligger kant i kant. Då blir rullen lite finare och risken för att rullen spricker när man rullar ihop minskar.)
1 Grädda
mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.
1 Låt
nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.Låt svalna helt under bakhandduk. Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att förbereda den lite för att den ska rullas ihop på långsidan.
1 Vispa
grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen. Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden.
1 Rulla
försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.
1 Smält
chokladen i en liten skål i mikron. Ta en gaffel och "skvätt" chokladen över budapestrullen.Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar.
1 Skär
bort kantbitarna före servering så blir det snygga bitar.
Budapestrullen gjorde verkligen succé när släkten var här och firade Zack. I våras gjorde jag en hasselnötsmarängtårta, som var lite grann tårt-versionen av en budapestrulle
Nu är det evigheter sedan det var mors dag, och lika länge sedan som denna budapestrulle bakades. Detta får bli det sista jordgubbsprydda bakverk som dyker upp här på bloggen på ett bra tag, för nu det blir att invänta nästa års jordgubbar innan några färska sådana visar sig här igen
Gokväll. Idag slog jag på stort. ☼ B. U. D. A. P. E. S. T. R. L. E ☼. Pappa, som är den största gottegrisen jag vet, gav denna bakelse fem solar av fem möjliga
Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna med citronsaft och 1 dl av sockret till skum på medelhastighet. Tillsätt sedan resterande socker och fortsätt vispa på högsta hastighet till styvt skum
Naturligt glutenfri och fantastiskt god är denna budapestrulle. Budapestrulle4 äggvitor. Mandariner är min favoritfyllning men det går också bra att variera bakelsen med till exempel blåbär eller hallon i fyllningen
Provade på att göra en Budapestrulle men bytte ut mandarin mot blåbär och hallon. Budapestrulle är otroligt gott och så härligt när man känner hasselnötssmaken i hasselnötsmjölet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.