Brynt smörkaka med rostad vit choklad och hjortronsorbet
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • äggvita
  • 1 florsocker
  • 1 vetemjöl
  • 1 mandelmjöl
  • 1 honung
  • 1 bakpulver
  • 1 salt
  • 1 brynt smör
  • 1 vit choklad
  • 1 socker
  • 1 vatten
  • 1 färska eller frysta hjortron
  • 1 vodkaSmörkakaSätt ugnen på 170 grader.Blanda äggvita, florsocker, vetemjöl, mandelmjöl, honung, bakpulver och salt.Låt smöret svalna till 50 grader och vispa ner i smeten.Bre ut smeten i en långpanna, så tjock som du vill ha den. (Vi gjorde en tunn kaka.)Grädda kakan ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.Rosta vit choklad: Sätt ugnen på 175 grader varmluft.Riv chokladen grovt, lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt i ugnen. Rosta ca 5 minuter, tills den fått en gyllene färg. Ta ut och låt svalna.HjortronsorbetKoka en sockerlag på socker och vatten. Låt småputtra lite så det blir en aning simmigt.Ställ åt sidan och låt svalna. Blanda sedan i honung.Mixa hjortronen. Häll dem genom en sil för att bli av med frön och hårda bitar.Blanda hjortronen med sockerlagen.Blanda i lite vodka precis innan du ska hälla den i glassmaskinen. Kör den tills du har en krämig fin sorbet.Montering: Stansa ut en bit av kakan, lägg en kula sorbet ovanpå kakan och strössla över choklad. Hjortronmarmelad (bonusrecept)150 g färska eller frysta hjortron
  • 2 stora gelatinblad
  • ½ kvist färsk rosmarin
  • 1 ½ dl syltsocker
  • skalet av en tvättad ekologisk ½ citronBlötlägg gelatinbladen.Blanda rosmarin, hjortron och socker i en kastrull. Låt koka långsamt ca 15 minuter.Riv i det yttersta skalet av citronen, blanda och koka upp igen.Ta bort från plattan, ta ur rosmarinkvisten och lägg i gelatinet. Rör om väl tills gelatinet smälter.Smörj en pralinform i silikon (vi använde en hjortronformad!) med olja, häll i marmeladen och ställ in i frysen.Ta ur marmeladen och skölj försiktigt bort oljan från den med kallt vatten.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.