Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut kolan. När den svalnat klipper eller skär du kolan i bitar. 3 msk vaniljsocker eller kakao (beroende på om man vill ha mörk eller ljus kola)
Inte vilken kola som helst utan en riktigt god och mjukseg kolamed smak av lakrits och salmiak. Om jag ska anmärka på något är att jag fegade med lakritspulvret och kunde gott haft i några gram till
Klä en mindre form med bakplåtspapper och häll försiktigt upp chokladkolasmeten i den. Chokladkola. Låt allt sjuda på medelsvag värme upp till 120 grader, rör om då & då
Tag av ifrån kastrullen och rör ner mjölkchoklad tills allt smält och det blir en jämn kola. Låt svalna och kallna i kyl någon timme innan kolan skärs upp i lagom stora bitar
Som när jag upptäckte att man kan smälta Rollos med en skvätt mjölk till en ljuvligt god kolasås. Det går även bra med kokosflingor eller frön om man är allergisk
Rör om med en visp mellan varven. Skär kolan i fina bitar. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov (se hur du gör i filmen). Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 × 30 cm och häll ut kolan tunt
Dagens julstök fick inledas med lite chokladkola. Det är dock lite ansträngande när jag inte har hela min bakarsenal här hemma i Blekinge då jag glömde ta med mig nästan allt jag kunde tänkas behöva
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.