Baileys & Kahlua tårta
www.recepten.se
www.recepten.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 75 g mörk choklad
  • 1100 g smör
  • 11.5 dl strösocker
  • 13 st ägg
  • 10.75 dl vetemjöl
  • 11.5 tsk bakpulver
  • 11 dl aprikosmarmelad
  • 15 dl vispgrädde
  • 13 msk baileys
  • 11 msk strösocker
  • 175-100 g hackad sötmandel
  • 12-3 msk kahlua
  • 110-15 st vindruvor
  • 1 ca 25 g mörk chokladBotten: Smält chokladen i mikro eller vattenbad. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Lägg smör och socker i en bunke och låt gärna stå framme en stund så smöret blir mjukt. Rör ihop till en jämn smet med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Vispa gärna 3-5 sekunder med elvisp för varje ägg. Blanda bakpulver och vetemjöl. (Alternativt vispar du i bakpulvret först, 3-5 sek med elvisp.) Häll i detta och den smälta chokladen i smeten. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp. Bred ut smeten i formen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 50 minuter. Låt den färdiga tårtbottnen svalna under bakhandduk. Fyllning: Tag bort den löstagbara kanten från formen. Skär tårtbottnen i två eller tre delar med hjälp av en brödkniv. Lyft över den understa delen av tårtbottnen till ett tårtserveringsfat. Bred på aprikosmarmeladen. Om du har skurit din tårtbotten i 3 delar lägger du på den mittersta delen. Vispa grädden. Blanda i Baileys och socker. Bred en fjärdedel av gräddblandningen (antingen ovanpå marmeladen om du gjort 2 delar av din tårtbotten eller ovanpå mittendelen om du gjort 3 delar av din tårtbotten). Lägg på den översta tårtbottnen. Bred på två tredjedelar av gräddblandningen runtom tårtans kant och ovanpå. Garnering: Hacka mandeln. Blanda den hackade mandeln med så mycket av Kahluan att den blir kladdig. Garnera sedan kanten med den (eftersom mandeln är kladdig så fastnar den lätt i grädden, bara att trycka dit). Blanda resten av Kahluan med resten av den vispade grädden och bred eller spritsa den ovanpå tårtan. Garnera med vindruvor och/eller flagad choklad (skär med osthyvel).

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.