Mellanöstern

Mellanöstern

  • 23 Recept
Tabouleh

Tabouleh

Arabisk sallad och är väldigt väldigt populär. Äts till allt möjligt men framförallt super gott till grillat
Arabiska småkakor

Arabiska småkakor

Dessa småkakor är väldigt populära i hela Mellanöstern och Nordafrika. 03 Oct. 17. 01. Twitter. Facebook. Arabiska småkakor
Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma
Recpet: Taze fasulye!

Recpet: Taze fasulye!

Mycket av den turkiska maten är grytor och oftast, men inte alltid, vegetariska. En av de mest populära maträtterna heter Taze fasulye men kallas även för yeşil fasulye eftersom det är gröna bönor (yeşil fasulye=gröna bönor) Brytbönor för att vara exakt
Recept: Kisir, turkisk bulgursallad!

Recept: Kisir, turkisk bulgursallad!

Det finns vissa maträtter i Turkiet som jag älskar men inte riktigt vågar mig på att laga. Jag har ibland en inställning att matlagning är svårt, vilket det absolut inte behöver vara men detta gör att jag backar och inte riktigt vågar ta mig an maträtter
Turkisk ris, Recept!

Turkisk ris, Recept!

Här kommer en favorit i repris. Jag ville ha lite nyare, bättre bilder och eftersom folk varje vecka söker och hittar just detta populära recept så bestämde jag mig för att skriva det igen
Turkisk pizza (lahmacun)

Turkisk pizza (lahmacun)

Det här är spännande för mig. Turkisk pizza ”Lahmacun” – det är inte som vilken pizza som helst inte. Jag tycker det är en slags blandning mellan langos och vanlig pizza med köttfärs
Det irakiska brödet samoon (samoun)

Det irakiska brödet samoon (samoun)

Det här är ett traditionellt irakiskt bröd och vanligtvis äter man det till frukost med sylt och ost eller med stekt ägg och tomat
Kafta- Lättlagad köttfärskebab i långpanna

Kafta- Lättlagad köttfärskebab i långpanna

1,5 msk sumak (en syrlig krydda från mellanöstern, används mycket i sallader, ger en frisk och syrlig smak. 1,5 msk sumak (en syrlig krydda från mellanöstern, används mycket i sallader, ger en frisk och syrlig smak
Kebabsås

Kebabsås

Två sorters hemmagjorda kebabsåser. Vitlök- och tomatsås, lika goda som de man får i sitt favorit kebabställe
Kousa Mehshi- fyllda zucchini

Kousa Mehshi- fyllda zucchini

Ljuvlig och mättande husmanskost från Mellanöstern. Små späda zucchini som fylls med köttfärs och ris som sedan får puttra i en god tomatsås
Libanesisk kyckling och potatisgryta

Libanesisk kyckling och potatisgryta

Detta är en klassisk rätt som görs i många länder i Mellanöstern som Irak, Marocko och Algeriet. Djej wo batata- En Libanesisk gryta som tillagas i långpanna och som i all sin enkelhet är så himla god
Shish taouk- Kycklingkebab

Shish taouk- Kycklingkebab

Shish taouk är smarriga kycklingkebab som grillas på spett. Goda och kryddiga kycklingbitar som blir otroligt möra av marinaden
Sambosek och fatayer- piroger

Sambosek och fatayer- piroger

Sambosek och fatayer är små piroger. Av samma deg kan du kan du variera fyllningen och ha i spenat, köttfärs eller ost
Baklava med kataifi

Baklava med kataifi

Kataifi är spaghettiliknade trådar som används mycket i bakverk i Mellanöstern, Turkiet och Grekland
Basbousa – Mannagrynskaka

Basbousa – Mannagrynskaka

En riktigt delikatess som är en stor favorit i Mellanöstern. Basbousa eller namoura (kärt barn har många namn) är en orientalisk mannagrynskaka
Kött shawarma- Kebab

Kött shawarma- Kebab

Shawarma är en blandning mellan kebab och pulled beef. Det är så gott att det nästan är för gott. Det finns en precis likadan variant med kyckling, recept hittar du HÄR
Irakisk kubba med bulgur

Irakisk kubba med bulgur

Det finns många olika varianter på kubba och de görs i många länder i Mellanöstern. Man skulle kunna beskriva kubba som Mellanösterns svar på den svenska kroppkakan
Orientaliska tunnbröd

Orientaliska tunnbröd

Saxat från förra inlägget. "Två av tre i den här familjen är sjuka och en (läs. jag) vabbar och försöker få i resterande familjemedlemmar lite mat
Arabiskt bröd i långpanna

Arabiskt bröd i långpanna

1 stort bröd i långpanna eller 2 mindre. 4 dl ljummet vatten. 20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst) eller 2 tsk torrjäst