Portionen Under Tian

Portionen Under Tian

Portionen Under Tian är en plattform med fokus på mat som är klimatsmart, bra för kroppen och plånboken. Vår förhoppning är att du ska komma hit och känna dig riktigt peppad på att laga god, billig och bra mat och kanske våga prova ett och annat nytt! Här på Portionen under tian hittar du: Klimatberäknade recept för max 10 kr/portion Vegansk och vegetarisk inspiration för att verka för att göra vego till norm 300-kronorsveckor. Varje månad släpps en ny vecka med inköpslista och recept, anpassade för säsongen. Tips för att #staycheap Inspiration för att vara mer utomhus och att laga mat utomhus
Pumpamarmelad med apelsin och ingefära

Pumpamarmelad med apelsin och ingefära

Skala och riv pumpan grovt. Riv ingefäran fint och skalet av apelsinen. Blanda ihop pumpa, socker, ingefära och apelsinskal i en kastrull
Risgrynsgröt med äppelkompott

Risgrynsgröt med äppelkompott

Tillsätt ungefär hälften och koka upp under omrörning. Tillsätt resterande gräddblandning under omrörning allt eftersom
Saffranskaka med mandelmassa och vit choklad

Saffranskaka med mandelmassa och vit choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Krossa chokladen i grova bitar. Rör ner choklad och saffran i det smälta smöret efter att du har tagit bort kastrullen från plattan
Ärtröra med rödlök och citron

Ärtröra med rödlök och citron

Blötlägg de gula ärtorna i minst 12 timmar. Koka ärtorna i rikligt med saltat vatten i ca 30 min. Skala och grovhacka rödlöken
Majsnuggets med bbq sås på stormkök

Majsnuggets med bbq sås på stormkök

Koka matvetet i rikligt med saltat vatten och gör undertiden smeten till nuggets. Hemma. Mixa kokta kikärtor, majs, skalad vitlök till en slät smet
Äpplecookies med vita bönor

Äpplecookies med vita bönor

Sätt ugnen på 175 grader. Riv äpplet grovt. Mixa vita bönor, halva mängden havregryn, kanel, kardemummakärnor (eller malen kardemumma) , dadlar och pumpakärnor till en slät kaksmet i en blender eller stavmixer
Svamp och bönbiffar med sås

Svamp och bönbiffar med sås

100 g champinjoner, finhackad. 3 st vitlöksklyftor. 1 tsk torkad timjan. 1 tsk soja, gärna japansk. 3 dl svarta bönor, kokta
Saffransfalafel på gula ärtor

Saffransfalafel på gula ärtor

Blötlägg de gula ärtorna i minst 8 timmar. Häll av vattnet. Skala och grovhacka gul lök. Riv citronskalet och pressa ur saften
Morot och tahiniröra

Morot och tahiniröra

Sätt ugnen på 200 grader. Skär morötterna i stavar. Lägg på en plåt och rosta i ugnen tills de mjuknat, ca 20 min
Spenatcrêpes med svampfyllning

Spenatcrêpes med svampfyllning

Under tiden. Börja med att göra crêpesmeten genom att blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet
Falafelplåt

Falafelplåt

Blötlägg kikärtorna i minst 8 timmar Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatis och rotfrukter i bitar/klyftor
Italiensk köttfärssås till många

Italiensk köttfärssås till många

Koka upp och låt sjuda i 1 ½–2 timmar under lock. 1. Blötlägg svampen i 2 dl vatten i ca 30 minuter. 2. Skär pancettan i små bitar