Grundrecept för vitt matbröd. Mjölk ger mindre porer i brödet men bättre färg på brödet. Vatten ger storporigt bröd som inte lika lätt blir gyllenbrunt vid bak
Forma ett knubbigt bröd av degen och lägg ner den i lerggrytan. Börja med att blötlägga lergrytan och låt den ligga i vatten medan degen jäser i bunken
Så här gör du. 60 minuter. Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt sedan 2 dl kokande vatten och vänd runt och häll ut på bakplåtspappret
Vi har hittat en ny favorit här hemma – en väldans god variant på vitlöksbröd… Galet lätt att göra och så himla gott att man kan äta nästan i oändlighet
Dela varje tinad smördegsplatta i 2 delar och kavla ut varje del till ca 13 x 13 cm. Dela osten i 4 bitar och vira in varje bit i skinka till täta paket
Ett bröd som är lättbakat och som bara blir godare om det får jäsa länge. Snitta bröden med en vass kniv och låt dem jäsa ca 15 minuter. bröden ca 5 minuter i 275 grader och sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 15-20 minuter eller tills fin färg
En av de nyårsönskningar man kan ha (EJ nyårslöfte) kan ju vara att man ska baka mer bröd. Vi äter inte jättemycket bröd men jag kan ändå bli väldigt trött på köpe-bröd
En av julklapparna jag fick var Martin Johanssons bok Enklare bröd. Inte mindre än tre gånger har jag bakat det här goda frukostbrödet den senaste veckan
Om du har några överblivna kokta potatisar passar det bra att baka ett mustigt potatisbröd. Det här brödet kräver lite framförhållning eftersom det tar två dagar innan det är färdigt, men det är väl värt att vänta på