Och den här gången valde jag att göra en semla i ett pajformat. Det fiffiga med denna paj är då att den räcker till många och är betydligt smidigare att göra än klassiska semlor
Ingredienser Portioner. 8-10 100 g mandelmassa 125 g rumsvarmt smör ( extra till formen) 3/4 dl strösocker 1 dl vetemjöl 1 tsk finrivet citronskal 2 krm flingsalt 2 dl havregryn 500 g rabarber 1 msk majsstärkelse Till servering grädde eller vaniljsås Lägg till i inköpslistan
Pajdeg. Kavla ut degen och klä pajformen med den. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Ta ut citronpajen och bred försiktigt marängsmeten över
110 g smör, normalsaltat 200 g vetemjöl [3,3 dl] 10 g strösocker [0,75 msk] salt 10 g äppelcidervinäger [eller 2 tsk citronsaft] 16 g grädde, 40% [1 msk] 20 g vatten, iskallt [4 tsk]
Bjuder istället på en rabarberpaj med mandelmassefyllning. Jag gör för det mesta vanlig smulpaj men ville få användning för min pajform som legat oanvänd i skåpet oroväckande länge…
Bred ut päronmarmeladen i botten på pajformen. Låt pajen svalna och servera med vispad grädde. Platta ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda pajen på nedersta falsen, ca 20 minuter
1 sats Fyllning 5 äpplen (fasta, syrliga) 1 dl socker 1 msk kanel Pajdeg 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 dl socker 100 g smör eller margarin Till servering glass eller vaniljsås Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Pajdeg. Tryck ut degen i en pajform. Mosa bananerna och lägg i pajskalet. 1Pajdeg 175 g smör 1 dl socker 3 dl mjöl 1 tsk vaniljsocker 1 tsk bakpulver 3 bananer Maräng 3 äggvitor 1 dl sockerSmält smöret i en kastrull blanda i dom torra ingredienserna